Web izložba

Šetnja Zagrebom kroz radove Mesuda Bužimkića

Autor/izvor: DAZ 02/03/2016

Donosimo Vam radove Mesuda Bužimkića koji predstavljaju izbor iz autorovog opusa koji nas vodi u šetnju prepoznatljivim vizurama grada Zagreba od Vlaške ulice, preko Trga bana Jelačića, Gornjeg grada i Cvjetnog trga pa sve do Zelene potkove i naselja zagrebačke okolice. 

Autor kroz godine crtežima bilježi gradske motive i mjenu koja neminovno dolazi s vremenom te nas kroz više od 250 radova potiče da i sami obratimo pozornost na arhitekturu, ljude i prizore koji nas svakodnevno okružuju.

Njegovu ljubav prema gradu prepoznao je i Zvonimir Milčec koji u svojoj kolumni, posvećenoj tada nedavno objavljenoj knjizi Mesuda Bužimkića "Zagreb - literarni i grafički zapisi, kaže: "...Zagrepčanin, po meni, ne može biti stvar geografije. Nikak nemre biti pitanje tko je gdje rođen. Nego kak je tko od došljaka grad prihvatil i kak se u gradu, koji je sam odabral, osjeća? Biti Zagrepčanin je ipak više i dublje od mjesta rođenja. Jer Zagreb, prosim, ne počinje na Jankomirskom mostu. Zato meni kao rođenom Zagrepčanu nije ni na kraj pameti da i pomislim da sam, samim rođenjem, veći Zagrepčanin od autora...".
Ipak riječi samog autora najbolje pojašnjavaju njegovu iskrenu privrženost Zagrebu:

"Gotovo pola stoljeća riječju i crtežom bilježim zanimljivosti i zbivanja u životu grada Zagreba. I ovog recentnog i onog bivšeg, nestalog koji blijedi u sjećanjima građana te gubi oštrinu sa stranica knjiga, novina i starih fotografija. Zato svoja pregnuća u tom smislu i vidim kao svojevrsno otimanje zaboravu. Znam da nisam jedini koji to čini, niti da su riječi i crtež jedino sredstvo da se to postigne, ali me veseli saznanje da sam i ja u toj skupini građana Zagreba."

Mesud Bužimkić

 

 


MESUD BUŽIMKIĆ rođen je 17. rujna 1949. godine u Bosanskom Novom gdje je završio gimnaziju. Na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je u klasi profesora Drage Galića. Tijekom studija radio je u majstorskoj radionici Vjenceslava Richtera na raznim likovnim i projektantskim zadacima. Od 1977. do 1999. godine stalno je zaposlen u zagrebačkoj Industrogradnji, nakon čega osniva vlastitu tvrtku za projektiranje i graditeljstvo. Aktivno je sudjelovao u radu Društva autora stripa Hrvatske.
Stripove je objavljivao u Strip-magazinu, RS-magazinu, Večernjem listu i Petku, a ilustracije u Plavom vjesniku, Večernjem listu, Jutarnjem listu, Modroj lasti, Vikendu, Globusu, Nacionalu i Plavom zabavniku.
Uredio je i ilustrirao knjigu "Kultura Bošnjaka" Smaila Balića, "Islamsku Čitanku" Ševke Omerbašića, knjige pjesama Muse Ćazima Ćatića, Asafa Durakovića i Osmana Aziza te knjigu pripovijesti "Šejh" Mesuda Šabanovića.
Tijekom Domovinskog rata, za potrebe domaćeg tiska, radio je panoramske zemljovide.
Također je bio likovni urednik časopisa za kulturna i društvena pitanja "Behar", te član redakcije i suradnik "Bošnjačke pismohrane".
Osmislio je i pokrenuo "Bošnjački gospodarski glasnik" , informativno glasilo "Behar journal" te časopis za djecu "Jasmin".
Kao arhitekt projektirao je niz stambeniih, poslovnih i industrijskih objekata. Projektirao je i desetak vjerskih objekta na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Danas je vlasnik i direktor tvrtke za projektiranje Asker d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: