Izbjeglička kriza

Refugee Republic

Autor/izvor: DAZ 06/09/2015

Refugee Republic je multimedijalni interaktivni dokumentarni rad koji na vjerodostojan način pokušava dočarati realnost svakodnevnog život desetaka tisuća kurdskih sirijaca u iračkom izbjegličkom kampu Domiz kroz rukom crtane mape, ilustracije, fotografiju i film.

Izbjeglički kamp Domiz u sjevernom Iraku dom je za 64 000 pretežno kurdskih izbjeglica iz Sirije, a broj svakodnevno od otvaranja kampa u travnju 2012. raste. Prvobitno planiran za 38 135 ljudi, Domiz se postepeno transformirao iz privremenog skloništa UNHCR-a u ad hoc grad u kojem ljudi žive, rade, idu u školu, započinju poslove, žene se, svađaju i zabavljaju.

Vizualni umjetnik Jan Rothuiz, novinar Martijn van Tol i fotograf Dirk Jan Visser istražili su kamp od A do Z i kroz multimedijalni interaktivni dokumentarni rad – Refugee Republic, kojim je život tamošnjih stanovnika prikazan fotografijama, crtežima, filmom, zvukom i mapama, pokušali približiti kako izgleda izbjeglička svakodnevica u Iraku u kojem trenutno boravi preko 250 000 sirijskih izbjeglica.
Opisujući rad, autori ističu da Refugee Republic omogućuje promatranje svijeta skrivenog iza već toliko puta viđenih fotografija. Svijeta koji nije bitno drugačiji od našeg. Kroz ručno crtane mape, impresije i audio-vizualne naracije upoznajemo stvarne ljude i njihove živote.

Refugee Republic je premijerno predstavljen 26. studenog 2014. na IDFA Doclab Live festivalu u Amsterdamu. O nastanku projektu pogledajte ovdje

 

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: