sastanak s gradonačelnikom

Razgovor DAZ-a s gradonačelnikom Grada Zagreba

Autor/izvor: DAZ 25/04/2019

Održan je sastanak vodstva DAZ-a s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem i njegovim stručnim službama

Temeljem inicijative Društva arhitekata Zagreba za sastanak s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem glede aktualnih gradskih projekata i načina komuniciranja i provedbe istih, dana 25.04.2019.godine predsjednik DAZ-a Tihomil Matković i predstavnici Upravnog odbora DAZ-a dr.sc. Dražen Arbutina i Duška Jelić susreli su se sa gradonačelnikom Milanom Bandićem i predstavnicima gradskih ureda: Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Ureda za programe i projekte Europske unije, Gradskog ureda za kulturu, Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode te Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Napravljena je rekapitulacija projekata u koje je DAZ trenutno uključen kao jedan od dionika u procesu, a gdje se zalažemo za implementaciju procedura i pravila struke koja vode ostvarenju primjera dobre prakse.

U pogledu gradski projekata iznesena su pozitivna iskustva razvoja projekta Paromlin i Badel, ali i naš stav o potencijalima Velesajma i opasnostima i neprihvatljivim stranim idejama Hipodroma, te potrebi drugačijeg pristupa u tom i drugim gradskim projektima poput Gredelja, Zagrepčanke/Klaonice ili Zagreba na Savi. Društvo arhitekata Zagreba svojom dosadašnjom praksom i stručnim kapacitetom baze svojih članova i strateških partnera želi i može stavit glas struke u funkciju poboljšanja stanja u prostoru, te time smatra da uvelike može kao pravovremeno uključeni dionik u pripremi i realizaciji gradskih projekata kvalitetno doprinjeti aktualnim i budućim procesima.

I ovom prilikom naglasili smo kako se kvalitetnom pripremom programskih zadataka, pravovremenom komunikacijom sa strukom i javnošću, te kvalitetnom provedbom arhitektonskih i urbanističkih natječaja stvara jedina moguća stabilna i održiva strategija razvoja Grada Zagreba.

Intenziviranjem aktivnosti gdje se implementacijom instrumenata arhitektonskih i urbanističkih natječaja otvaraju kanali za afirmaciju struke, pravo sudjelovanja šire baze stručnjaka, te afirmacija kolega, ujedno unapređujemo ponudu rješenja, inovativnost i poduzetničku klimu unutar sektora projektiranja i gradnje.

Nastavno na prethodno, a obzirom da se u budućnosti očekuje još više mogućnosti za korištenje sredstava iz mehanizama 'Integriranih teritorijalnih ulaganja' (ITU), potrebno je pravovremeno početi pripremati konkretne projekte u svrhu njihova prijavljivanja za sredstva iz europskih fondova.

Sastanak je zaključen obostranom spremnošću za intenziviranjem komunikacije, otvarajući vrata pravodobnom pozivu na uključivanje stručne javnosti, te se u znaku toga nadamo i skorom početku aktivnosti u kojima očekujemo biti u mogućnosti pravovremeno doprinjeti svojim stručnim kapacitetima.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: