Izložba

Radovan Tajder - Arhitektura / Arhitekt

Autor/izvor: DAZ / MUO 11/02/2014

Od 25. veljače do 27. travnja 2014. U Muzeju za umjetnost i obrt imat ćemo priliku vidijeti veliku izložbu zagrebačkog arhitekta s bečkom adresom Radovana Tajdera – Arhitektura / Arhitekt.

Nedavno izgrađena elegantna poslovna zgrada sjedišta RBA banke na Dunavskom kanalu u centru Beča samo je jedno u nizu ostvarenja uspješnoga zagrebačkoga arhitekta Radovana Tajdera, koji u austrijskom glavnom gradu živi od 1985. godine. Do selidbe u Beč Tajder je u Hrvatskoj ostvario respektabilnu karijeru: prema njegovim su jedinstvenim visoko-funkcionalnim komponibilnim sustavima 414 i Megas izgrađene brojne škole i vrtići, u osjetljivom je zagrebačkom gradskom tkivu izveo maestralno interpolirane stambene zgrade koje su i domaći i svjetski kritičari i teoretičari jednoglasno ocijenili antologijskim ostvarenjima, a realizirao je i niz sasvim originalno dizajniranih obiteljskih kuća i kuća za odmor.

Bečko razdoblje u Tajderovoj su karijeri označili projekti poslovnih zgrada, radovi za hotelske lance te projekti stambenih objekata. Veliki broj projekata, njihova tipološka raznovrsnost te popis svjetski respektabilnih investitora najbolje ilustriraju Tajderovu projektantsku vještinu i renome: arhitekt je projektirao za Philips, BMW, Wüstenrot, BAWAG, Volksbank, RBA, OPEC, IBM, hotel Plaza-Wien, hotelski lanac Ibis ... Tijekom bečkih godina Tajder je kontinuirano projektirao i za hrvatske naručitelje (Zagreb, Rovinj, Zlarin, Novigrad), sudjelovao je na izložbama Zagrebačkoga salona i izložbi Oris ideja. Udruženje hrvatskih arhitekata dodijelilo je 1999. godine Radovanu Tajderu nagradu Drago Galić za stambeni kvart u bečkoj Tamariskengasse.

Uz arhitektonski opus na izložbi u MUO bit će predstavljen i Tajderov paralelni “projekt” – slavne tekice, bilježnice s njegovim poslovnim i intimnim dnevnikom, vođenim desetljećima. One na najbolji način dočaravaju likovno-literarni svijet Radovana Tajdera. Godine 1991. izlagane su u Ljubljani, a  poznati arhitekti Boris Podrecca, Martin Kohlbauer, Peter Herzog, oduševljeni njihovim sadržajem "dizajnirali" su naslovnice tekica 2005. i 2007. godine.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: