Diplomski projekt

Putujuća klaonica razotkriva proces proizvodnje mesa

Autor/izvor: DAZ / dezeen 04/08/2014

The Public Abattoir, An Atrocity Exhibition dio je diplomskog rada Janice Tseng Lau na Royal College of Art School of Architecture u Londonu. Sastoji se od putujuće klaonice koja razotkriva stvarnost mesne industrije i istražuje humaniji pristup u proizvodnji mesa.

 

“To je kampanja temeljena na aktivističkom brodu koji slijedi globalnu mesnu rutu i podiže svijest o okrutnostima u suvremenoj mesnoj industriji, te se zalaže za humaniji i iskreniji odnos prema mesu koje konzumiramo”, kaže Lau.

 

 

 

Posjetitelji se vode nizom prolaza i platformi kroz klaonicu kako bi svjedočili procesu proizvodnje mesa, od uzgoja stoke do završne faze obrade. 

 

“Iako je za većinu posjetitelja to šokantan prizor, transparentna klaonica u stvari pokazuje najbolje postupke u proizvodnji mesa. Projekt nije protiv proizvodnje mesa već za odgovornu i humanu konzumaciju istog.”

 

 

Klaonica bi trebala sadržavati izložbu o skandalima vezanim za hranu kako bi se naglasila kompleksna priroda globalne mesne industrije, kao i tržnicu i restoran gdje bi posjetitelji mogli kupiti svježe meso.

 

“Tržnica i restoran imaju ulogu suvenirnice u muzejima, ali i negiraju udaljenost mjesta proizvodnje i potrošnje mesa.”

 

 

Lau je na klaonici primjenila galerijsko koncipiranje prostora, posebno ističući radove Ralpha Appelbauma kao uzor.

 

“Nastojala sam primijeniti pristupe projektiranja izložbenih prostora kako bi se na neki način kontroliralo kako posjetitelji doživljavaju prostor klaonice. Čitala sam mnogo o Ralphu Appelbaumu, njegovoj filozofiji uređenja prostora i pažnji na stvaranju linearnih putovanja kroz prostor.”

 

Lau želi da projekt preispituje ulogu arhitekture izvan forme i funkcije, da djeluje kao alat promjene.

 

“U ovom projektu javna klaonica nije zaključak, već priča koja otvara iznimno aktualno i kontroverzno pitanje. Nadam se da ima sposobnost da otvori raspravu i podigne svijest o temama koje su nejasne ili skrivene od javnosti.”

 

 

 

Više o autorici i projektu pogledajte na službenoj stranici Royal College of Art.

 

Via dezeen.com

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: