Izložba

Pulski eksperiment s kraja socijalizma

Autor/izvor: DAZ / praksa.hr 12/07/2014

Zadruga Praksa i Sveučilišna knjižnica u Puli vas pozivaju na retrospektivnu izložbu pulskih omladinskih novina „Pet“ tiskanih između1987 i 1989 godine. Izložba se otvara u srijedu 16.srpnja u 20 sati u prostorijama zadruge Praksa u Puli na Danteovom trgu.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća u Puli su izlazile novine Pet – službeno glasilo pulskog Saveza socijalističke omladine Hrvatske. Bile su to omladinske novine, poput zagrebačkog „Poleta“, koje su intenzivno pratile progresivnu političku, glazbenu, likovnu i književnu scenu u gradu.

Godine 1988. uredništvo lista preuzima Mirjana Aćimović (Nišević), a grafički dizajn Nadan Rojnić te, zajedno sa širim krugom suradnika, od novina stvaraju jedinstveni medijski eksperiment inspiriran fanzinima, punkom i novootkrivenim medijskim slobodama. Posljednjih 14 brojeva novina, izdanih prije definitivne zabrane izlaženja 1989. godine, dokumentiraju Pulu u terminalnoj fazi socijalizma kada se postojeći sustav već nepovratno urušavao. Štrajkovi u „Uljaniku“, nezaposlenost u gradu, stečajevi firmi teme su koje se u „Petici“ izmjenjuju s recenzijama koncerata KUD Idijota i prvog albuma Gori Uši Winetoua. Ovaj zaboravljeni autentični materijal iz posljednjih godina socijalizma danas izgleda podjednako aktualno kao i prije četvrt stoljeća kada je nastao.


Izložbu originalnih novina u zadruzi „Praksa“ prati i projekt digitalizacije „Petice“ čiji će brojevi postati i on-line dostupni javnosti putem Sveučilišne knjižnice u Puli. Pored otvaranja izložbe u srijedu 16.7. u 20 sati u zadruzi Praksa organizira se javna tribina o utjecaju „Petice“ i aktualnim mogućnostima alternativne štampe na kojoj sudjeluju članovi tadašnjeg uredništva - Mirjana Nišević, Jelena Benčić, Mario Benčić i Nadan Rojnić.

Izložbu organiziraju Sveučilišna knjižnica sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i zadruga „Praksa“.

Više informacija na http://praksa.hr/petica-izlozba/#

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: