Simpozij

Proto/e/co/logics

Autor/izvor: DAZ 10/07/2011

Spekulativni materijalizam u arhitekturi – dvodnevni simpozij održava se od 6. do 7. kolovoza u Rovinju. Simpoziju će predhoditi Agentware, odjel Architectural Association’s Global School pod vodstvom Alise Andrašek. Radionica će istraživati scenarije  urbanog razvitka unutar Istre temeljenim na generativnim procedurama sa više-sredstvenim računalnim sistemima.

Simpozij će izdvojiti spekulativne smjerove u arhitekturi koji se kreću izvan bezazlenih i reduktivnih pristupa ekologiji, kroz pojmove kao što su “održivost” i “zeleno”. Kao što nas S. Žižek podsjeća, takozvana “ravnoteža prirode” je sama po sebi mit obzirom da su katastrofe oduvijek bile sastavni dio prirodne povijesti. Umjesto da idealiziramo prirodu, možemo li zamisliti sredstvo unutar stanja koje je već umjetno, prihvaćajući šum i pogrešku, te stvarnu složenost. Recentne tendencije u arhitekturi zauzimaju jedinstveni stav, sa estetski neobičnim i neprirodnim senzibilitetom koji proizlazi iz pomnog ispitivanja i studiranja naizgled prirodnih sistema. Te se spekulativne tendencije temelje na matematičkim i računalnim apstrakcijama koje mijenjaju način na koji razumijemo odnos materija-informacija. Umjesto da forma bude nadgradnja na materiju, materija je shvaćena kao aktivno sredstvo u vlastitom formiranju. Ti formativni pokreti omogućuju hibridizaciju i ugradnju kompleksnih prirodnih sredstava u arhitekturu. Kroz konvergenciju materija-informacija, te pod uvjetima koji su daleko od uravnoteženih, arhitektura započinje spajanje sa denaturaliziranom materijalnom ekologijom.

Simpoziju će predhoditi “Agentware”, odjel Architectural Association’s Global School pod vodstvom Alise Andrašek. Radionica će istraživati scenarije  urbanog razvitka unutar Istre temeljenim na generativnim procedurama sa više-sredstvenim računalnim sistemima.

Predavači: Wolf Prix, Reza Negarestani, Patrik Schumacher, Enric Ruiz Geli, Sanford Kwinter, Francois Roche, Ed Keller, Tom Kovac, Sylvia Lavin, Adrian Lahoud, Michael Meredith, Brett Steele, Daniela Zyman, Jeff Kipnis, Usman Haque, Yoshiharu Tsukamoto, Srećko Horvat, Bruno Juričić, Alisa Andrašek.

Pokrovitelj Simpozija je Maistra Rovinj.

SIMPOZIJ:

http://proto-e-co-logics.com/index.php

PROTO/E/CO/LOGICS

http://www.genware.org/agentware/blog/?p=85

AA visiting school Rovinj:
http://www.genware.org/agentware/
http://www.genware.org/agentware/blog/?p=21

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: