Rekonstrukcija

Projekt rekonstrukcije - Pogona Jedinstvo

Autor/izvor: DAZ / tportal.hr 06/01/2015

'Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade', javna ustanova koju su osnovali Grad Zagreb i Savez udruga Operacija grad, prije dvije godine započela je s pripremom projekta rekonstrukcije prostora bivše tvornice Jedinstvo u kulturni, kreativni i društveni centar na Savi. Autori idejnog rješenja su arhitekti Miranda Veljačić i Dinko Peračić.

Investitor i nositelj projekta je Grad Zagreb, provodi ga ustanova Pogon, a podržava ga Ministarstvo kulture te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Projekt je uvršten na popis prioritetnih EU projekata Grada Zagreba.

Prostor tvornice Jedinstvo u vlasništvu je Grada Zagreba i već se više od desetljeća koristi u kulturne svrhe. Posljednjih nekoliko godina, uz klub Močvara koji vodi Udruženje za razvoj kulture – URK, u drugom dijelu zgrade, kojim upravlja ustanova Pogon, održavaju se različiti kulturni programi.



Emina Višnić, ravnateljica ustanove Pogon, objašnjava kako se rekonstrukcijom neadekvatan tvornički prostor planira pretvoriti u fleksibilan multifunkcionalan prostor prema suvremenim standardima.

'To uključuje prenamjenu, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta od 2.223 m2). Uz rekonstrukciju i opremanje unutarnjih prostora (tri dvorane, dvorane za probe i m2radionice, uredi), planirano je i uređenje i opremanje pozornice na otvorenom.



Idejno rješenje arhitekata Mirande Veljačić i Dinka Peračića

U planu je i uređenje prilaznih putova i zelenih površina, ali i proširenje rekreacijske zone i javnog prostora nasipa Save. Primjenjivat će se principi ekološki održive gradnje. Tako će grad Zagreb dobiti najsuvremeniji novi javni prostor za kulturu i mlade, a kreativnim korištenjem industrijskog objekta doprinijet će se revitalizaciji gradske četvrti Trnje i područja uz Savu. Građani Zagreba, osobito mladi dobit će nove kulturne, društvene i obrazovne sadržaje, a razvijat će se i posebni sadržaji za posjetitelje grada. U dnevnom programu centra održavat će se kazališne i plesne probe, probe bendova, radionice, seminari i slično. Večernji program bit će namijenjen širokom spektru korisnika, a uključuje izložbe, predstave, koncerte, manifestacije i festivale i program na pozornici na otvorenom', kazala je Višnić.

Planirani su i dodatni sadržaji, turistički i rekreacijski – kulturni i zabavni programi namijenjeni mladim posjetiteljima Zagreba, kongresni turizam, suvenirnica s proizvodima mladih umjetnika i dizajnera.

'Prostor tvornice Jedinstvo funkcionirat će kao inovativan kulturni i društveni centar koji odgovara suvremenim potrebama grada i njegovih stanovnika, za novih 865 m2. Od 2012., otkad traje priprema projekta, obavljene su konzultacije sa zainteresiranom javnošću te je dovršen dio projektne dokumentacije. Idejni projekt, na temelju kojeg je i ove godine izdana lokacijska dozvola, izradili su arhitekti Dinko Peračić i Miranda Veljačić. Do sada uložena sredstva za izradu arhitektonske dokumentacije osigurali su u podjednakim iznosima Grad Zagreb i Ministarstvo kulture', objašnjava ravnateljica.


Idejno rješenje Mirande Veljačić i Dinka Peračića

Uz to, Grad Zagreb je i prije nekoliko dana odobrio i sredstva za tehničke elaborate (geomehanički, hidrogeološki i slojevi konstrukcije) u iznosu od 76.137,60 kuna. Nadalje, u rujnu je projekt prema stručnom sudu tima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva odabran među četiri najbolja prijedloga u sklopu pilot-programa 'Prostori (su)djelovanja' te mu je odobrena potpora za izradu studije održivosti u iznosu od 40.000 kuna.

Ostala potrebna sredstva za izradu te studije u iznosu od 45.000 kuna osigurava Grad Zagreb. Izrada izvedbene dokumentacije uvrštena je u Proračun Grada Zagreba za 2015. godinu pa će se tako steći svi preduvjeti za prijavljivanje rekonstrukcije Jedinstva na natječaje za korištenje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije.

izvor: t-portal.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.