Projekt

Projekt korejskih tornjeva MVRDV-a izazvao niz kontroverzi

Autor/izvor: DAZ 15/12/2011

Nizozemski arhitektonski ured MVRDV nedavno je objavio projekt za dva stambena tornja u Južnoj Koreji koji je ubrzo izazvao niz kontroverzi zbog oblika koji navodno budi uspomene i bolne asocijacije na WTC tornjeve, srušene 11.09.2001.

Nizozemski arhitektonski ured MVRDV nedavno je javnosti prezentirao projekt za dva tornja u Koreji visoka 57 odnosno 60 katova spojena na sredini mostom definiranim kao “oblakom” koji omotava tornjeve. Projekt je potom objavljen na mnogim portalima diljem Azije i Europe, no kada je publiciran u Sjedinjenim Američkim Državama započele su kontroverze oko dizajna koji, kao što neki tvrde, provocira i budi sjećanja na srušene WTC tornjeve.

Na svojim službenim web stranicama MVRDV su izrazili žaljenje zbog svih eventualnih neugodnosti i potencijalnih asocijacija na 9/11 koje je projekt uzrokovao.

Tornjevi nazvani Oblak projektirani su na temelju parametara poput sunčevog osvjetljenja, vanjskih prostora, kvalitete života stanovnika zgrade i grada. To je jedan od mnogih projekata u kojima MVRDV eksperimentira s podizanjem gradske ulične razine i tipologijom nebodera. Nije nam bila namjera kreirati sliku nalik na taj kobni napad niti smo uočili bilo kakvu sličnost u tijeku projektiranja. Iskrene isprike svima čiji osjećaji su povrijeđeni, to nam nije bila namjera. - izjava je od MVRDV-a.

Ovi luksuzni stambeni tornjevi ukupne površine 128.000 m2 trebali su biti izgrađeni u Seulu u Južnoj Koreji. Jedan toranj visine 260 metara i drugi od 300 metara povezani su u sredini deseterokatnim mostom, pikseliziranim oblakom, u kojem su smješteni popratni i javni sadržaji te otvoreni prostori. Očekivana godina izgradnje je 2015.  no trenutno je upitno da li će do realizacije uopće doći zbog ovog, za investitore - negativnog, a projektante – pozitivnog publiciteta.Vizualizacije: MVRDV

 

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: