Časopis

Proizvedeno u Rojcu

Autor/izvor: metamedia.hr 10/08/2011

Prvi broj Veznika, novina o Rojcu, pokrenut je 15-tak godina nakon useljavanja udruga u prostore bivše vojarne K. Rojc u Puli.

Zgrada Rojc, kako i udruge u njoj postali su nadaleko cijenjen pozitivan model za uspješan oblik društvenog centra u kojem se nalaze udruge ali i druge organizacije građan.

Iako se udruge pojedinačno razvijaju i jačaju te obogaćuju svoje programe postoje i prepreke ozbiljnijem razvoju zgrade ako ju mjerimo prema  standardima razvijenih i demokratskih društava, što Pula ima kapacitete da postane.

Zašto Veznik?

Ono što se čini ključnom preprekom razvoju civilnog društva u Rojcu je razumjevanje drugoga i drugačijega za što je ponekad potrebno napraviti iskorak iz vlastite zone sigurnosti i stečenih privilegija. Upravo razumjevanje drugoga može dovesti do većeg poštovanja ali i veće odgovornosti unutar jednog ovakvog društvenog centra.
 
Upravo nedostatak bolje komunikacije je uzrok i nedostatku većeg broja zajedničkih programa i  proizvoda. Stoga se nadamo da će ove novine na neki način, makar i na mikrorazini napraviti pozitivni pomak u tom smjeru te omogućiti kako korisnicima zgrade, tako i žiteljima Pule da “upoznaju ali i razumiju svog susjeda”. Stoga smo prijedlog Saveza da pokrenemo zajedničke novine objeručke prihvatili s velikim entuzijazmom, što je to bio logičan nastavak naših ranijih projekata o Rojcu, kao npr. prve brošure i dokumentarnog filma o Rojcu.
 
Savez udruga Rojca je osnovan kako bi poticao upravo zajedničke programe i jačao okvir  zajedničkoga u Rojcu. Osim web stranice, zajedničkih akcija, uređenja zajedničke prostorije  i izdavanje novina je jedna od ideja koju je Savez predvidio u svojim aktivnostima. Na taj način želimo prezentirati aktivnosti udruga iz Rojca, ali i progovoriti o nekim važnim temama. Ovo je tek prvi broj i nadamo se da će se sve više udruga uključiti u kreiranje sadržaja novina kao i u kreiranje sadržaja web stranica Rojca. Sve su to platforme putem kojih mogu prezentirati rad svoje udruge i  promovirati ovaj društveni centar.
 
Produkciju Veznika je na sebe preuzela udruga Metamedij. Produkcija uključuje dizajn i grafičku pripremu koju je odlično osmislio Vjeran Juhas te osmišljavanje tema I pisanje članaka za što su zaslužni novinari suradnici Metamedia set-a, neprofuitnog medijskog projekta udruge Metamedij a kojeg čine Vlasta Vujačić, Marina Puh, Svetlana Stojanović i novinari Rojcneta Irena Burba i Boris Milojević (čiji tekstovi su preuzeti sa web stranica Rojca) te urednik novina Marino Jurcan.
 
Što se tiče financiranja novina, ono je omogućeno kroz projekte udruge Metamedij i to projekt “Made in Rojc” kojeg financira Ministarstvo kulture RH te projekt “Kreiraj i u zdravim navikama uživaj” kojeg financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te djelom institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Ukupni troškovi objavljivanja ovih novina iznose oko 12000 kn.
 
Novine su objavljene u 2000 primjeraka, besplatne su i mogu se preuzeti na porti u Rojcu odnosno zatražiti mailom na mail adrese; contact@metamedia.hr i irena.burba@zelena-istra.hr. Novine će se objavljivati kvartalno.

Prelistajte prvi broj Veznika - Ljudi iz Rojca

Izvor: Metamedia.hr

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: