Predavanje

Problem prostorne disperzije prilikom izgradnje gradskih područja

Autor/izvor: DAZ 09/04/2013

Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO), u sklopu održavanja Ciklusa tribina iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, aktualni problemi i moguća rješenja, organizira predavanje na temu Problem prostorne disperzije prilikom izgradnje gradskih područja, koje će se održati 23. travnja 2013. godine u Hrvatskom novinarskom društvu (Perkovčeva 2, Zagreb) s početkom u 18h.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da sudjelujete na predavanju "Problem prostorne disperzije prilikom izgradnje gradskih područja." koje će se održati 23. travnja 2013. godine u Hrvatskom novinarskom društvu (Perkovčeva 2, Zagreb) s početkom u 18h.

Predavanje će održati prof.dr.sc. Tihomir Jukić sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za urbanizam, prostorno uređenje i pejsažnu arhitekturu.

Molimo zainteresirane da potvrde svoj dolazak na e-mail: huszpo@huszpo.hr

Naziv predavanja: Problem prostorne disperzije prilikom izgradnje gradskih područja.

Kako bi se uopće moglo govoriti o „prostornoj disperziji grada“ potrebno je osim zapažanja trenutnog stanja pratiti duže vrijeme procese koji se u njemu događaju kako bi se mogle donijeti odgovarajuće odluke pa tako i odluka o „prostornoj disperziji“ grada tj. sveobuhvatni koncept grada u budućnosti temeljen na kvalitetnim prostorno ekonomskim i demografskim istraživanjima uz aktivnu participaciju građana, vodeći računa o ekološkoj održivosti i energetskoj učinkovitosti i korištenju alternativnih izvora energije.

U izlaganju će poseban osvrt biti dan sustavu planiranja koji je u neposrednoj vezi s administrativnom podjelom prostora države. Prostor Zagreba je, kako administrativno i upravno tako i planski, potpuno razjedinjen i nemoguće ga je cjelovito sagledavati i planirati pa tako i upravljati njime i donositi odluke. Upravo iz te političke podjele proizlazi niz nesporazuma u prostoru proizašlih iz nemogućnosti cjelovitog sagledavanja prirodnog i funkcionalnog prostora.

Razmatrati će se postupak planiranja Zagreba kroz četiri različita plana (Prostorni plan županije, Prostorni plan grada Zagreba, GUP grada Zagreba i GUP Sesveta), različitih polazišta i ciljeva kao i o neophodnoj novoj administrativnoj podjeli prostora i planiranju prostora koje bi se trebalo provoditi neovisno o njoj. Grad Zagreb i Zagrebačku županiju potrebno je sagledavati cjelovito kao jedinstven prostor i Zagreb planirati na razini regije, a ne unutar skučenih prostornih granica.

Jedan od osnovnih pokazatelja „prostorne disperzije“ su postojeća i planirana gustoća izgradnje. Očekivano, najveću gustoću stanovanja imaju gradske četvrti u središnjem dijelu grada, dok su četvrti s najmanjom gustoćom stanovanja one rubne.

U izlaganju osnovnu temu „prostorne disperzije grada“ pratiti će i aktualne zagrebačke teme: gradnje podsljemenskog područja, gradnja trgovačkih centara na kvalitetnim lokacijama, rekonstrukcija i preobrazba bivših industrijskih prostora kao i novi prijedlog „urbanizacije“ rijeke Save i Savskog parka. Na kraju će biti dana i komparacija vizija nekih europskih gradova obzirom na odnos identiteta grada i ekološke održivosti prostora.

Predavač:

Prof.dr.sc. Tihomir Jukić je zaposlen na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kao redovni profesor na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje na diplomskom i poslijediplomskom doktorskom studiju Arhitektura i urbanizam i interdisciplinarnom sveučilišnom poslijediplomskom studiju Upravljanje gradom.

Završio je dva poslijediplomska studija, jedan u Zagrebu, a drugi na međunarodnom Poslijediplomskom studiju I. T. C. u Enschedeu u Nizozemskoj. Doktorsku disertaciju pod nazivom “Strukturalne promjene rubnih dijelova grada – prilog proučavanju urbanističkog razvoja Zagreba” obranio je 1998. Član je Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i Hrvatske akademije tehničkih znanosti (HATZ).

Osim pedagoškim bavi se stručnim i znanstvenim radom. Ovlašteni je arhitekt od 1999.g. U svom stručnom radu najviše se bavi izradom urbanističkih studija, prostornih i urbanističkih planova (gradovi, transformacija gradova, stambena naselja, otvoreni gradski prostori, trgovi, i dr.). Kao jedan od autora, dobitnik je šest (6) prvih nagrada na arhitektonsko-urbanističkim natječajima. Dobitnik je i nagrade za arhitekturu i urbanizam “EX AEQUO” na 16. Slavonskom bieannalu 1998.g.

Kao znanstveni savjetnik voditelj je znanstvenog projekta „Preobrazba, identitet i održiv razvoj suvremenog hrvatskog grada“, a surađivao je i na međunarodnim znanstvenim projektima
.

HUSZPO
Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša
mail: huszpo@huszpo.hr
web: www.huszpo.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.