Arhitektura

Proarh: Kompleks u Strojarskoj ulici

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 02/07/2014

Stambeni kompleks u Strojarskoj ulici u Zagrebu autora Davora Matekovića / Proarh dio je pobjedničkog rada natječaja iz 2011. godine, kojeg čine dvije gotovo identične zgrade s ukupno 111 stanova.

Stambeni kompleks u Strojarskoj ulicu dio je pobjedničkog rada javnog natječaja iz 2011. kojim se tražilo rješenje trnjanskog bloka. Iako se kompleks projektirao kao vizualno nedjeljiva cjelina, ove stambene zgrade čine zasebnu zonu stanovanja sa ukupno 111 stanova.
Kompleks se sastoji od dva gotovo identična objekta položena jedna okomito na drugi formirajući trg i park u zoni ispred, kao tampon prema budućim poslovnim neboderima sjeverno. Prizemlja zgrada su poslovno trgovačke namjene. Parkiranje je riješeno u garažama na tri podzemne etaže.

Projektni zadatak bio je strogo definiran i tražio je inventivnost u pristupu rigidnim postavkama i zahtjevima investitora.Maksimalna izgrađenost objekta je bila imperativ što je uvjetovalo oblikovanje zatvorenog volumena i visinu od 8 stambenih katova. Takvu kompaktnost forme dodatno su naglasili zahtjevi za nepostojanjem balkona tj. obaveznim lođama, puni parapeti te pojednostavljenje izvedbe projektiranjem identičnih stanova po vertikali. Zaštita od sunca također je bila predodređena kao grilje.

Ukupnost tih zadanih parametara ograničavajući je faktor kako u projektiranju samih stanova tako i u oblikovanju. Upotrebom različito bojanih aluminijskih panela koji čine pročelje , pokušalo se razbiti ” tvrdi” volumen. Konačni produkt je pixelizirani plašt stambenog kvadra-dinamična ovojnica stalno mijenjajućeg ritma otvoreno-zatvoreno (grilje na lođama i prozorima).Projekt: stambeni kompleks Strojarska
Lokacija: Strojarska ulica, Zagreb
Investitor: VMD promet
Autor: Davor Mateković/proarh
Koautor: Tomislav Stojan
Suradnici: Tina Havranek, Vedrana Jančić
Fotograf: Ivan Dorotić
Projektna tvrtka: Proarhtri d.o.o.
Godina projektiranja: 2011.
Godina dovršetka gradnje:2014.
Površina lokacije: 3821.97 m²
Ukupna tlocrtna površina: 23605 m²

Više o autorima: www.proarh.hr
Izvor: vizkultura.hr

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: