Natječaj

Predstavljanje natječaja Blok Badel

Autor/izvor: DAZ 23/12/2011

Danas, 22. prosinca 2011. u ZgForumu je predstavljen natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje Bloka Badel. Natječaj Blok Badel bit će prvi hrvatski arhitektonsko-urbanistički natječaj proveden u potpunosti putem interneta. Raspisivač i investitor je Grad Zagreb, a provoditelj i organizator Društvo arhitekata Zagreba.

U Zagrebu je u ZG Forumu danas, 22. prosinca 2011. predstavljen natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje Bloka Badel, koji je predstavila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo. Ugovor o provedbi natječaja potpisali su gospođa Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika u ime Grada Zagreba kao raspisivača i investitora i Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba (DAZ-a) kao provoditelj i organizator natječaja.

Grad Zagreb je, kao većinski vlasnik prostora u obuhvatu bloka, odlučio započeti proces uređenja bloka Badel, kao jedne od posljednjih nedovršenih lokacija u Donjem gradu.

Projekt uređenja Kvatrića i okolnog prostora, započet još 80-tih godina uređenjem novoga parka i stambenog kvarta, nastavljen dovršetkom i preseljenjem tržnice i uređivanjem Kvaternikovog trga, također prema rješenju natječaja, kroz uređenje bloka Badel će konačno biti zaključen.

Za blok Badel odabrana je forma anketnog natječaja, kao najpogodnija vrsta natječaja, jer se njime mogu istražiti mogući koncepti, sadržaji i kapacitet bloka, a na temelju ograničenja iz konzervatorskih smjernica, GUP-a i prostornih mogućnosti lokacije.

Natječaj Blok Badel bit će prvi hrvatski arhitektonsko-urbanistički natječaj proveden u potpunosti putem interneta.

Uređenje bloka Badel trebalo bi dati poticaj afirmaciji Kvaternikovog trga u donjogradskom tkivu, nadamo se i oživljavanju poteza Martićeve i Vlaške. Želja nam je da se taj socijalni prostor, prostor u kojem se nalazimo i družimo, proširi s ove uske zone, danas koncentrirane oko Trga bana Jelačića, na širi donjogradski prostor.

Fotografije s predstavljanja natječaja i potpisivanja ugovora o provedbi:

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku