Subversive festival

Pravo na urbanizam

Autor/izvor: DAZ / subversivefestival.com 12/05/2015

Sutra, 16. svibnja u 15h u Kinu Europa, u sklopu Subversive festivala održat će se panel diskusija na temu „Pravo na urbanizam“ na kojoj sudjeluju Tea Horvat, Iva Kvakić, Iva Marčetić, Saša Poljanec Borić, Tihomir Jukić, a moderira Sonja Leboš.

Prošlo je gotovo devet desetljeća od trenutka kada je Stjepan Hribar osnovao Odsjek za regulaciju grada Zagreba. Bez obzira što je ta institucija promijenila nekoliko naziva, u prvih šest desetljeća Zagreb se odista oblikovao i regulirao na način dostojan svojih prethodnih utemeljiteljskih perioda. Međutim, umjesto da se nekim logičnim slijedom nakon CIAM-ovskih tekovina uvedu i post/moderne te snagom tzv. prostornog zaokreta u promišljanju svijeta nastavi (nikako besprijekorna, ali ipak vrlo dobra) zagrebačka praksa institucionaliziranog oblikovanja i regulacije grada, događa se upravo obrnuto: historizacija čitavog nacionalnog narativa našla je u Zagrebu svoju centralnu vremensku os, te se grad u svega dva desetljeća praktički vratio - u pred/moderno!

Posvemašnja prostorna deregulacija praćena brojnim devastacijama ne može se amnestirati pokojim usamljenim primjerom dobre arhitektonske prakse: gradu očajnički nedostaje njegov vlastiti urbanizam. Zagreb, kao locus stvaranja osebujne škola arhitektonske i urbanističke prakse, ili kako je Antun Ulrich običavao govoriti, – zagrebačke škole arhitektonske i urbanističke kulture, ima na taj svoj vlastiti urbanizam svoje pravo: građansko, nasljedno, općeljudsko, – jer urbanizam grada Zagreba nije nacionalna, već baština globalne vrijednosti. U potrazi za zagubljenom prostornom paradigmom u okviru panela pokušati ćemo os povijesnog narativa, za početak u okviru urbanološkog mapiranja, ukotviti u prostoru te istovremeno odgovoriti na neka užarena aktualna pitanja: kako postojeće urbanističke planove i politike (urbanološke studije nažalost nisu institucionalno arhivirane, a izvori su brojni i raspršeni – što znači da predstoje ogromni radovi tek na restituciji arhivske građe) prilagoditi gradu koji ima ogromne potencijale uz svoju rijeku? Može li Sava biti integrativni dio grada, a ne tek skicirani lűk koja ga razdvaja na dva dijela? Zašto se urbanistički planovi i politike grada koji populacijski stagnira još uvijek baziraju na njegovom "prostornom" rastu? Kako se i zašto gradi u Zagrebu, na njegovoj periferiji i u njegovom središtu? Kakav urbanizam želimo, a kakav imamo? Kako se i zašto gradi stambeni prostor u Zagrebu?

(Zagrebački) urbanizam je naše pravo.

Sudjeluju: Tea Horvat, Iva Kvakić, Iva Marčetić, Saša Poljanec Borić i Tihomir Jukić,  Moderira: Sonja Leboš.
izvor: http://www.subversivefestival.com

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: