Arhitektura hladnog rata

Podzemni dom iz 1964

Autor/izvor: DAZ / Inhabitat 16/07/2014

Iskoristivši neizvjesnost i strahove amerikanaca tijekom Hladnog rata, teksaški građevinski poduzetnik je na Svjetskoj izložbi 1964. u New Yorku predstavio Podzemni dom, zakopan 5 metara ispod zemlje pitanje je u kakvom je stanju pola stoljeća kasnije.

Podzemni dom je ideja realizirana od teksaškog građevinskog poduzetnika Jaya Swayzea usred hladno-ratovske kubanske krize. Swayze je iskoristio strahove amerikanaca od izbijanja nuklearnog rata kao i ondašnju potražnju za super sigurnim domovima koji bi bili u mogućnosti osigurati siguran život čak i nakon atomskog udara. Osnovavši „Underground World Home Corporation“, ogledni primjerak kuće je izgrađen na lokaciji svjetske izložbe u New Yorku 1964. godine.Svjetska izložba 1964. u New Yorku, SADU 5 m dubokoj jami sagrađena je podzemna kuća na površini od preko 1000 m2 te postala instant atrakcija za sve posjetitelje svjetske izložbe po cijeni od 1 $ za odrasle i 50 centa za djecu. Uz komoditet, veliki dnevni boravak s klavirom, umjetne i prave biljke na „vanjskoj“ terasi, kuća je bila opremljena s vlastitim 20 KW dizelskim generatorom, sustavom reguliranja svjetlosti, dizalom, kanalizacijom, sustavom filtracije i kondicioniranja zraka, pa čak i filtracijom radioaktivnih čestica (po naruđbi), dok je možda najzanimljiviji dio bila mogućnost mijenjanja pozadina na terasi pritiskom na tipku. Sve ovo bilo je dostupno u 60-ima po cijeni od „samo“ 80 000 $.

Kako je Hladni rat prošao, a vrijeme doslovno pregazilo podzemnu kuću pitanje kojim se mnogi bave, poput profesorice na Carnagie Mellon Sveučilištu Dr Lori Walters, je postoji li podzemna kuća još uvijek. Danas je na lokaciji nogometno igralište, a vjerojatnost da je ispod njega zatrpana ova hladno-ratovska arhitektonska ostavština je relativno velika. Walters predlaže endoskopsko istraživanje i utvrđivanje stanja podzemne kuće te nadalje korištenje robota ili otvaranja pristupa radi upoznavanja srednjoškolaca s modernom arheologijom, čime bi kuća služila u edukativne svrhe.


Skica podzemnog motela


i noćnog kluba


i trgovačkog centra

izvor: inhabitat

 

 

 

 

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: