Događanja

Počela sezona urbanizma

Autor/izvor: UHA 12/11/2011

Inicirana od strane Udruženja hrvatskih arhitekata i organizacijski podržana od Hrvatske komore arhitekata i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, organizirana je manifestacija Sezona urbanizma u trajanju od prosinca 2011. do travnja 2012. čija je osnovna tema reciklaža urbanih teritorija.

Poštovani kolege,

sa zadovoljstvom vam se javljam s obaviješću o početku organizacije manifestacije pod nazivom 'Sezona urbanizma' te vas pozivam da joj se i aktivno priključite prijavom vaših autorskih radova za Izložbu te znanstvenih i istraživačkih radova za Znanstvenu konferenciju, koje će, uz drugi stručni program, biti središnji dio manifestacije.

Inicijator manifestacije je Udruženje hrvatskih arhitekata, a u organizaciji mu se pridružuju Hrvatska komora arhitekata i Arhitektonski fakultet u Zagrebu. Riječ je o prvom sustavnom pregledu, promociji i valorizaciji discipline urbanizma, u njenom najširem značenju, još od osamostaljenja Hrvatske.

Program manifestacije obuhvatit će djelovanje urbanista u respektabilnom periodu od proteklih dvadeset godina i to u svim sferama - od projekata, vizija i studija, preko znanstvenog i istraživačkog rada pa do realizacija projekata sa značajnom urbanističkom komponentom. S obzirom da ovakvog pregleda uistinu dosad nije bilo, očekujemo izniman odaziv, relevantnost manifestacije i žustre rasprave o ključnim razvojnim temama. Kroz manifestaciju namjeravamo, u najvećoj mogućoj mjeri, promovirati interdisciplinarnost te jedinstvenost i nedjeljivost disciplina prostornog planiranja, urbanizma i arhitekture.

Središnja tema manifestacije bit će reciklaža urbanih teritorija, što je svakako ključno pitanje prostornog razvoja Hrvatske, koje u sebi ujedinjuje razvoje svih sredina, kako po mjerilu, tako i po smještaju na obali ili kontinentu (Badel, Gredelj, Muzil, Delta, Istočna obala, Dugi rat, Haludovo …).

U manifestaciju ćemo uključiti i inozemne gradove partnere koji su svojim razvojem u usporedivim uvjetima pokazali dobre primjere poželjnog razvoja -Barcelona (22@barcelona), Lyon (četvrt Confluence) i Beč (plan STEP05).

Konkretno, program će se odvijati od kraja studenog 2011. do travnja 2012. u Zagrebu oko tri glavne skupine sadržaja, naravno, uz adekvatnu publikaciju u redovnim i drugim izdanjima Udruženja hrvatskih arhitekata:

1. Izložbas dva stupnja, od kojih je drugi u selekciji i konkurenciji

- Prvi stupanj - po javnom pozivu, bez kotizacije za članove Društava (za ostale 200 Kn po radu)

 •  Studeni 2011. - poziv svim autorima za radove s područja urbanizma u periodu 1991.-2011.; 
  prikupljanje radova u digitalnom formatu, prezentacija svih prikupljenih radova uz analizu po područjima; za ovaj stupanj potrebno je na adresu sezona@uha.hr dostaviti do 3 grafička prikaza u .jpg formatu, rezolucije 1024x768 piksela, osnovne faktografske podatke te do kartice teksta o radu; ovako prikupljeni materijal bit će prikazan u cijelosti u sklopu uvodne konferencije 30. studenog 2011., u digitalnom i/ili printanom obliku.


S obzirom na dugi period te uistinu potpunu nepredvidivost broja, opsega i kvalitete radova, sve odluke o drugom stupnju izložbe, kategorijama za nagrade i sl., Odbor za izložbu i nagrade donijet će po uvidu u radove iz prvog stupnja.

- Drugi stupanj - po pozivu u selekciju, uz kotizaciju (300 Kn prvi rad, 200 Kn drugi rad, daljnji bez kotizacije)

 •  od prosinca 2011. do veljače 2012. Odbor za izložbu i nagrade napravit će izbor radova koji će sudjelovati u selekciji i konačnoj prezentaciji; izbor će biti učinjen tako da prikaže širok raspon urbanističke prakse u Hrvatskoj,
 •  sredinom ožujka 2012. bit će rok za predaju konačnog oblika radova, prema propozicijama Odbora za izložbu i nagrade,
 •  do kraja ožujka 2012. Odbor za izložbu i nagrade odlučit će o nominacijama, nagradama i postavu izložbe,
 •  sredinom travnja 2012. bit će otvorenje izložbe i proglašenje nagrada.

2. Stručne konferencije

- Uvodna konferencija, 30. studenog 2011. na kojoj će se prikazati svi radovi prijavljeni za izložbu, predstaviti gradovi partneri te napraviti stručni uvod u ključne teme manifestacije kroz kratka predavanja i panele u trajanju od jednog dana.

- Završna konferencija, sredinom travnja 2012. na kojoj će se u sklopu dvodnevnog programa detaljno obraditi teme kroz format okruglih stolova i iscrpna objašnjenja razvojnih ciklusa gradova partnera.

3. Znanstveni skup

- Studeni 2011. - javni poziv svim autorima znanstvenih i istraživačkih radova, grupiranih oko središnje teme manifestacije; javni poziv s propozicijama objavit će se po ustroju Znanstvenog odbora manifestacije.

- Veljača 2012. - rok za prijavu radova i rad Znanstvenog odbora na selekciji radova.

- Sredina ožujka 2012. - jednodnevna znanstvena konferencija.

Manifestacijom će upravljati tri tijela, od kojih će svako u svom radu biti nezavisno:

- Organizacijski i programski odbor, sastavljen od predstavnika institucija organizatora, uz voditelja Dr.sc. Krunoslava Šmita, dipl.ing.arh.
- Odbor za izložbu i nagrade, sastavljen od renomiranih arhitekata / urbanista / urbanih sociologa (7 članova).
- Znanstveni odbor, sastavljen od uglednih znanstvenika i istraživača s područja urbanizma (7 članova).

O svakom daljnjem razvoju manifestacije promptno ćemo vas obavještavati, a za sve detaljnije informacije, sugestije, pitanja i prijedloge molim vas da koristite mail tajnistvo@uha.hr.

Zahvaljujem vam na vašem interesu i vremenu te vas srdačno pozdravljam,

Hrvoje Hrabak, 
predsjednik UHA

PRIJAVNI OBRAZAC:

prijavnica_sezona.doc

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.