Obnova

Počinje obnova staklenika u Botaničkom vrtu

Autor/izvor: DAZ / unizg.hr 20/01/2016

Danas u Botaničkom vrtu Sveučilišta u Zagrebu počinje obnova najstarijih sačuvanih staklenika u Hrvatskoj prema projektu arhitektice Maše Foretić Doležal i arhitekta konzervatora Mladena Perušića.

Otvaranje pripremnih radova na obnovi izložbenih staklenika u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bit će u četvrtak 21. siječnja u 10 sati. Riječ je o projektu obnove najstarijih izložbenih staklenika izgrađenih potkraj 19. stoljeća i jedini su do danas sačuvani staklenici toga tipa u Hrvatskoj.

Prema suvremenim smjernicama povijesni se perivoji i botanički vrtovi nastali u 18. i 19. stoljeću obnavljaju prema izvornim matricama, a pritom se primjenjuju najviši konzervatorski standardi u očuvanju perivoja, povijesnih zgrada i zbirki uz primjenu modernih sredstava informiranja i edukacije svih dobnih skupina i profila posjetitelja u funkciji predstavljanja vrta. Programske smjernice za obnovu izložbenih staklenika nastale su u suradnji ravnateljice Vrta mr. sc. Biserke Juretić i autora projekta, arhitektice Maše Foretić Doležal i arhitekta konzervatora Mladena Perušića.

Napraviti vrt kako je prvotno izgledao je moguće jer postoji dovoljno podataka, od sačuvanih nacrta, prvih fotografija do cjelokupne izvorne građevine i svih materijala. Budući da je kompleks staklenika projektiran i izgrađen na optimalnoj lokaciji u Vrtu, na južnoj strani Marulićeva trga s dvama ulazima u ogradi, omogućen je izravan pristup posjetitelja u zgradu.

U sjevernom dijelu građevine uredit će se recepcija i prostori za posjetitelje s ulazom u staklenike. Djelatnost Botaničkoga vrta promovirat će se u dvorani u kojoj će se izložiti publikacije, suveniri i postaviti digitalna videooprema s obavijestima o zbirkama i aktualnim događanjima u Vrtu. Takav prostor danas ne postoji. Raspored zbirki biljaka iz toplih područja u staklenicima bit će jednak kao što je bio i prilikom izgradnje potkraj 19. stoljeća te je zadržano i izvorno nazivlje. Shodno namjeni određeno je više mikroklimatskih zona. Uz primjenu suvremenih elektroničkih uređaja, u šest prema namjeni odvojenih grupa, programirat će se automatska regulacija temperature, vlage, ovlaživanja, zalijevanja, zasjenjenja, ventilacije, rasvjete i dr.

U Sjenovitoj kući posjetitelji će moći razgledati tropske i suptropske biljke koje na svojim prirodnim staništima rastu u sjeni krošnji visokoga drveća, a to su brojne papratnjače, epifiti i različite penjačice koje rastu na drveću i vlažnim stijenama.

U Kući za palme, središnjem najvišem stakleniku s lanternom, bit će visoke i dugovječne biljke, nekoliko vrsta palmi, različite vrste fikusa i tropske penjačice. Već desetljećima sjeverni rustikalno obrađen zid ovoga dijela staklenika obrastaju dvije biljke penjačice robustna rasta (Monstera deliciosa), koje će naravno, ostati na svojem mjestu. 

U Mlačnoj kući bit će raspoređene biljke koje zimi trebaju nešto niže temperature od palmi i fikusa. Većinom će se, kao i do sada, tu uzgajati mesnatice (sukulente). Dio prostora bit će namijenjen uzgoju rijetke i zanimljive afričke pustinjske biljke velvičije.

Zdena kuća namijenjena je uzgoju biljaka koje prezimljavaju na temperaturama između 5 °C i 10 °C i vole suh, a ne vlažan zrak, većinom kaktusa i brojnih drugih biljaka mesnatica. Zabilježeno je da su već u prvim godinama nakon izgradnje staklenika posjetitelji u rano jutro dolazili vidjeti cvjetove kraljice noći (Cereus grandiflorus), puzave vrste kaktusa koja se i danas uzgaja u istom stakleniku. 

Topla kuća služi za uzgoj “pravih” tropskih biljaka koje vole toplinu, najmanje 18°C i umjerenu vlagu. Tu spadaju brojne biljne vrste koje poznajemo i pod skupnim nazivom sobne lončanice. Različite difenbahije, krotoni, dracene, kordiline, fitonije, hoje, anturijumi, pandanusi i brojne druge vrste moći će se vidjeti u ovom stakleniku. Banane, papaje i đumbiri također će rasti u toplom stakleniku. Posebno atraktivni posjetiteljima će biti i primjerci roda Amorphophallus, kojima pripada i vrsta biljke s najvećim cvijetom. 

Tropska kuća će biti dio staklenika s pravom tropskom klimom – cijele godine održavat će se visoka vlažnost zraka, više od 90%, dok će najniža zimska temperatura biti oko 20°C. U bazenima s toplom vodom uzgajat će se različite tropske močvarske biljke koje se često uzgajaju i u akvarijima. Dio zbirke kukcojednih biljaka moći će se vidjeti u središnjem prostoru zajedno s tropskim orhidejama. 

Uređenje okoliša i platoa oko kompleksa staklenika sastavni je dio zahvata. Sanacija i restitucija izvornoga stanja kompleksa izložbenih staklenika pridonijela bi cjelovitosti povijesnoga arhitektonskoga naslijeđa u perivojnom okviru zagrebačkoga Donjega grada, a građanima ponovo omogućila razgledanje tropskoga bilja koje se uzgaja u zaštićenom zatvorenom prostoru.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.