Poziv na izložbu

Pejsažne arhitektice za Jakovlje – Park inspirativnih poruka

Autor/izvor: DAZ 30/04/2013

U subotu, 4. svibnja u podne, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvoriti će se izložba "Pejsažne arhitektice za Jakovlje - Park inspirativnih poruka".

Izložbom se šira javnost želi podsjetiti na Međunarodni park skulptura u Jakovlju (link) nedaleko Zagreba, sa šezdesetak skulptura suvremenih kipara iz zemlje i svijeta, jedinstveno mjesto gdje se studenti, stručna javnost i svi ostali zainteresirani za suvremeni skulptorski izričaj mogu susresti sa djelima suvremenih kipara na jednom mjestu. Povod izložbi je inicijativa da se Park uredi u atraktivni kulturno-turistički proizvod.

Jakovlje je mjesto u Zagrebačkoj županiji udaljeno svega tridesetak kilometara od Zagreba. U njegovu središtu, u blizini mjesne škole, na neznatno umjetno uzdignutom zemljištu, nalazi se barokni dvorac sagrađen u 18. stoljeću i kasnije više puta dograđivan. Uokolo dvorca je park sa perivojem iz sredine 19. stoljeća. Od 1972. godine dvorac i park u vlasništvu su udruga HDLU i ULUPUH. U dvorcu udruge imaju ateljee, dok je park oplemenjen skulpturama nastalim tijekom kiparskih kolonija koje se ovdje organiziraju od 1993. godine. Akad. kipar Ratko Petrić, inicijator prve kiparske kolonije, u pratećem je katalogu zapisao: „U ratnom okruženju, još jednom – čin stvaranja suprotstavio se činu razaranja i ubijanja“. Daljnje kolonije protječu u znaku profesionalnosti i rastu iz godine u godinu.

„Danas park posjeduje šezdesetak djela domaćih i stranih autora. Nastala su u šesnaest godina trajanja Kolonije, koja je opskrbila Park djelima pripadnika svih naraštaja, pa sadrži širok raspon individualnih izraza i poetika. Na sjeveru Hrvatske taj je Park postao svojevrsnim pandanom starijem labinskom Mediteranskom kiparskom simpoziju. No dok je potonji posvećen kamenu, Kolonija se od početka programatski zalaže za različitost pristupa.” (Snješka Knežević)

Skulpture su postavljene po livadi i blagoj padini ispred dvorca u ambijentu u kojem "dišu" materijalom, formom i idejom.

Današnje iznimno zapušteno stanje ovoga nekad inspirativnog prostora govori da je vrijeme da se za nj osmisle novi programi i odgovarajuće korištenje. ULUPUH je stoga u partnerstvu s HDLU-om kao nositeljem projekta, te Umetnostnom galerijom Maribor (sa svojim parkom skulptura) i Općinom Jakovlje osmislio projekt S &‐ KONCEPT, Parkovi suvremene skulpture u novom kontekstu prekogranične suradnje i razvoja inovativnog kulturno- turističkog proizvoda. Cilj je ovog projekta da se iskoristi pejzažno likovni potencijal parka te stvori kulturno turistička atrakcija za lokalnu zajednicu, županiju i širu regiju. Važno je pri tom utvrditi smjernice za uređenje, na osnovu konzervatorskih modaliteta, zaštite parkovnih elemenata, te inkorporirane nove vrijednosti - Parka skulptura. Projekt je prijavljen na IPA fond Europske unije za prekograničnu suradnju i odgovori se očekuju uskoro. U međuvremenu, ULUPUH-ova Sekcija za vrtnu i pejzažnu arhitekturu, u sklopu napora da se potakne obnova ovog dragocjenog prostora, prihvatila se prijedloga uređenja parka – čišćenja, valorizacije biljnog fonda, idejne koncepcije uređenja te varijante idejnog projekta. Članice Sekcije, autorice Sonja Jurković, Rahela Lentić Čop, Ivanka Mlinarić i Biserka Šavora, svoje će prijedloge predstaviti na ovoj izložbi u formi:

-       prikaza inventarizacije postojećeg biljnog odnosno dendrološkog materijala,
-       prikaza inventarizacije skulptorskih radova
-       planova načina korištenja prostora ovisno o budućoj namjeni i prezentaciji skulptura, te
-       prijedloga uređenja vanjskog prostora u cjelini.

Prijedlozi pokazuju kako krajobrazni koncept i skulptorski elementi ističu jedni druge. Varijantna rješenja su od minimalističkog pristupa minimalnih, ali nužnih akcija, do maksimalističkih prijedloga uređenja s obnovom biljnog fonda, vodenih bazena, i pošljunčanih staza. Između njih je niz etapa koje mogu započeti odmah (čišćenje) do postepene revitalizacije i sanacije.

To su prvi koraci i Pozivi u pomoć za promjene našeg zajedničkog odnosa prema vrijednostima koje postoje i ljepoti koju treba tek otkriti, da bi ih se prezentiralo onako kako one zaslužuju. Nije slučajan naziv ove izložbe - „Inspirativne poruke“. One su prisutne u međuodnosu prirode i umjetničkih djela, u samim djelima, u našoj mašti da ih pročitamo.  

Autorice izložbe: Sonja Jurković, Rahela Lentić Čop, Ivanka Mlinarić, Biserka Šavora
Kustosica izložbe: Biserka Šavora

Cjelovitu valorizaciju parka i dvorca priredila je Snješka Knežević, uvelike na osnovu monografije Ivice Župana „Međunarodni park skulptura Jakovlje“ (2006.)

Izložba je ostvarena sredstvima ULUPUH-a i autorica.

U prilogu: predgovor Snješke Knežević
Više o Parku, sa pripadajucim slikama pogledajte ovdje.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.