Izložba

Patrizia Donà: FILIGRANE – ROBE DE COLLANT

Autor/izvor: HDD 22/05/2012

U utorak 22. svibnja u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba FILIGRANE – ROBE DE COLLANT modne dizajnerice i umjetnice PATRIZIJE DONÀ. Izložba je otvorena do 05.06.2012. a tijekom trajanja izložbe bit će održan i razgovor s umjetnicom.

Patrizia Donà djeluje na području presijecanja vizualne umjetnosti i dizajna, a svi njeni modni projekti ujedno su i istraživački i eksperimentalni, i primjenjivi za proizvodnju u manjim ili većim serijama nosivih odjevnih predmeta i dodataka. Njen studio, Laboratorio Dona, može se prvenstveno opisati kao mjesto redizajna, rekonstrukcije i recikliranja najrazličitijih nađenih upotrebnih predmeta i reinterpretacije mode kao medija. Fasciniraju je visokoestetizirani, jednostavni i kompleksni mehanički objekti, poput starih pisaćih strojeva i muzičkih instrumenata čije dijelove ugrađuje u svoje kolekcije. Rezultat tih rekonstrukcija nikad nije površno naslanjanje na retro estetiku, već rastuće serije proizvoda koji u sebi oživljavaju izgubljeni senzibilitet za "začudnost" industrijski proizvedenih predmeta.



"Taktilnost" i "mehaničnost" starih tehnologija ovdje predstavlja svojevrsno uporište za promatranje odnosa tijela i modnog predmeta kao njegovog produžetka. U tom području lakše je uspostaviti jasne analogije, kojima Patrizia Donàvrlo uspješno barata. Primjerice, u kolekciji "Hommage a Remington" sklop metalnih ručica s pisaćeg stroja koje utiskuju slova u papir očigledna su metaforička i asocijativna analogija glasnica, a autorica ih reinterpretira kao ogrlicu i time njihovu izvornu funkciju dodatno simbolički povezuje s tijelom. Kožnata "pluća" harmonike u kolekciji "Metamorfodion #2" postaju višestruki džepovi torbi, a metalni prsten s ključem i navojem iz kolekcije "Objects to wear" istovremeno nosi i eleganciju i robusnost mehaničke stege. Konačno, projekt "Souvenirs d’Enfance - La manufacture des automates", baziran na 18-stoljetnom konceptu "automatona", u cijelosti i skoro parodično demonstrira modu ni manje ni više nego kao kibernetski medij.

U HDD galeriji autorica predstavlja novu/staru kolekciju FILIGRANE – ROBE DE COLLANT, projekt započet još za vrijeme studija na Willem de Kooning Academie u Rotterdamu, ali tek sada realiziran u cijelosti. Finu mehaniku zamijenilo je fino industrijsko tkanje, zbog osjetljivosti materijala praktički gotovo neprenosivo na manufakturne uvjete u kojima ova autorica obično radi. Koncept kolekcije temeljen je na pedantnom recikliranju i redizajniranju postojećih odjevnih predmeta, komercijalno dostupnih ženskih najlonskih čarapa, te njihovoj tipološkoj i žanrovskoj reinterpretaciji – prenamjenjuje ih u košulje i haljine, poigravajući se pritom i s kontekstom visoke mode. Stavljajući postojeći odjevni predmet u novi kontekst, počinju se javljati nova idejna, tehnička i estetska rješenja, svjesno oslonjena na njegovu izvornu strukturu i namjenu iskorištenog predmeta. Središnji dio kolekcije objekti su toliko delikatni da se i najmanjom nepažnjom transformiraju do bezobličnosti, no kao i sve dosadašnje "eksperimentalne" kolekcija autorice, i ova je rezultirala i svojom primjenjivom, nosivom inačicom. Izložba će predstaviti i jedno i drugo.



O autorici: 
Patrizia Donà je modna dizajnerica i samostalna umjetnica; živi i radi u Amsterdamu i Zagrebu. Bavi se ispitivanjem granica i mogućnosti na području mode. Nakon završenog studija modnog dizajna, fokus njenog interesa postaju ready made objekti koje redizajnira i pretvara u seriju nosivih predmeta, accessoriesa. Svoje kolekcije accessoriesa naziva objektima za nošenje -“Objects to wear”. Patrizia Donà rođena je 1972. g. u Zagrebu gdje je diplomirala na Filozofskom fakultetu, smjer Povijest umjetnosti i Etnologija. Po završetku studija odlazi u Rotterdam i upisuje studij Modnog dizajna na Willem de Kooning Academie. Za vrijeme i kratko nakon studija radi kod belgijskih dizajnera A.F. Vandevorst u Antwerpenu, te kod istih radi kao stilist na njihovim revijama u Parizu. Diplomirala je 2006. sa Cum Laude, a završna kolekcija “Souvenirs d’Enfance” nominirana je za nagradu akademije (Drempelprijs). Godine 2009. nagrađena je jednom od tri jednakovrijedne nagrade na 43. Zagrebačkom salonu. 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.