Arhitektura

Pastoralni centar i Crkva Makedonske pravoslavne crkve

Autor/izvor: DAZ 26/05/2014

Predstavljamo projekt Makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu autora Studija BF, koja će biti realizirana uz Zagrebačku aveniju na Knežiji.

"Arhitektura znači kompromis pretvoren u radikalni izričaj, to jest sposobnost upijanja suprotnosti i nadilaženja kontradikcija. Naučiti to zahtjeva poduku u potrazi za Drugim u svakom."

Alvaro Siza, Zapisi o arhitekturi

Građevina Pastoralnog centra i crkve Makedonske pravoslavne crkve ukotvila se u postojeći okoliš urbane matrice Stare Knežije uz Zagrebačku aveniju.

Na predloženoj lokaciji pokušava se stopiti s okolišem okupljajući ga i nadograđujući, jer to je jedino njezino mjesto. Postoji nada, ako se mjesto i građevina spoje, da će se nadići fizički i funkcionalni zahtjevi i stvoriti nove vrijednosti u prostoru grada. Ulaz u crkvu i pastoralni centar planiran je s pločnika uz Ljubljansku aveniju kroz alejni drvored sa sjeverne strane. Građevina nema otvoreni pristupni trg već se preko perforiranog zida formira predvorje crkve kao zaštićeno dvorište. Na taj način je prostor ispred crkve postao intimniji i distanciraniji od jakog prometa na aveniji. Ulaz je planiran ispod tijela zvonika koji ga natkriva kao ogromna streha i orijentira se prema dvorištu koje vodi u pastoralni centar.

Lađa crkve planirana je kao kvadarni volumen s bačvastim svodom koji se proteže uzduž cijele duljine, distancira se bočno od zidova i završava u stijeni ikonostasa. Cijeli je prostor osvijetljen difuznim svijetlom uskih otvora sa sjevernog i južnog pročelja, disperziranim preko bačvastog svoda koji doprinosi intimi i skrovitosti lađe.

Zidovi i strop glavne lađe ostavljeni su kao prazne stranice knjige, čekajući sadržaj.

Uz ulazni prostor u pastoralni centar smještena je vertikalna komunikacija za kat, koji je projektiran kao stan za svećenika i njegovu obitelj, i u podrum gdje su predviđeni servisni prostori crkve, dvorana za okupljanje i apartman za goste. Taj se prostor predviđa kao podrumski, ali je osvijetljen i prozračen preko deniveliranog dvorišta čime je osiguran intimni i polivalentni prostor za okupljanje i druženje.Nastojalo se ostvariti jednostavnu, ali simboličnu kompoziciju u kojoj se jasno čitaju utjecaji tradicije u glavnoj dispoziciji i suptilno prikrivaju intimni prostori ostavljajući ih prvenstveno liturgiji kojoj moraju biti posvećeni.

Pročelje tijela crkve i pastoralnog centra projektirano je od betona izrađenog na gradilištu, komponiranog od bijelog cementa i biranog agregata. Kvalitetnom i pažljivom izradom i ugradnjom betona namjeravamo u završnu teksturu pročelja uključiti utjecaj ljudskog rada i vremena koji će biti uvijek čitljivi na licu građevine kroz sve svoje nesavršenosti.

Vanjski prizemni zid namjerava se izvesti od prefabriciranih betonskih perforiranih elemenata koji tvore ogradni zid, ali i sokl pastoralnog centra i dvorišta. Odabirom materijala i njegovom pažljivom upotrebom, uz visoki supanj obrtničkog rada namjeravamo bez prikrivanja prikazati fizički rad kao sastavni dio građenja.

Tekst prenesen iz kataloga izložbe.


Lokacija: Nova cesta, Zagreb, Hrvatska
Autor: STUDIO BF; Zoran Boševski, Boris Fiolić, Željko Golubić
Glavni projektant: Zoran Boševski
Projektni tim: Zoran Boševski, Boris Fiolić, Željko Golubić, (Dujam Ivanišević, Silvija Laković; maketa 1:100), (Igor Kozlina, Ivan Capan; maketa 1:50), (Janko Velnić, Ivan Žic; natječajne vizualizacije), (Krešimir Romić; izvedbene vizualizacije i fotografija makete)
Projekt: 2008. – 2014.
Gradnja: 2014. -
Tip projekta: pozivni natječaj, 1. nagrada
Veličina parcele: 711m2
Bruto površina: 945m2
Volumen: 3536m3
Tlocrtna površina: 613m2
Investitor: Makedonska pravoslavna crkvena općina „Sv. Zlata Meglenska“
Projekt konstrukcije: STUDIO ARHING; Juraj Pojatina
Fizika zgrade: Mateo Biluš
Detalji: KTB; Mihail Gavrilov, STUDIO BF; Stojan Zafauk
Projekt vodovoda i odvodnje: ŠPREM PROJEKT; Mihajlo Šprem
Projekt elektroinstalacija: ELEKTROPLAN; Mladen Stošić
Projekt zaštite od požara:  INŽENJERING KOSOVIĆ; Goran Kosović
Projekt strojarskih instalacija: CITARA; Marinko Zečević
Projekt rasvjete: IBF; Ratko Selihar
Projekt dizala: LIFT MODUS; Rok Pietri
Projekt interijera: Petar Barišić, Zoran Bo&ˇevski, Boris Fiolić, Željko Golubić
Stručni konzultanti za vidljivi beton (pročelje): Roman Šilje; Sandro Vlačić – HOLCIM; Vladimira Mascarell – HALFEN; Michael Unterhofer – SCHOCK; Marin Kučiš – ALUKOENIGSTAHL; Ante Labudović – GAL ZAGREB

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.