Razgovor

Panel diskusija o arhitektu Ernestu Weissmannu i knjizi Ernest Weissmann: društveno angažirana arhitektura, 1926. – 1939.

Autor/izvor: DAZ / oris.hr 30/03/2016

Povodom objavljivanja knjige Ernest Weissmann: društveno angažirana arhitektura, 1926. – 1939. autorice Tamare Bjažić Klarin, o čemu smo pisali ovdje, sutra, 31. ožujka 2016. u Oris Kući arhitekture u 19h održat će se razgovor o arhitektu i knjizi. U razgovoru koji moderira Leo Modrčin sudjeluju akademik Andrija Mutnjaković, Željka Čorak, Andrej Uchytil i autorica.

Ernest Weissmann je jedna od ključnih autorskih osobnosti hrvatske arhitekture 20. stoljeća koja je izravno sudjelovala u čitavom nizu za povijest moderne arhitekture važnih događanja uključujući povijesni Četvrti kongres moderne arhitekture održan u Ateni 1933. godine. Kongres je ujedno bio i neslužbeni početak njegove međunarodne karijere i sustavnog rada na promicanju promišljanja arhitekture i gradogradnje u širem društvenom, gospodarskom i prostornom kontekstu. 

Tamara Bjažić Klarin u svojoj knjizi istražuje genezu novog razumijevanja uloge arhitekta u međunarodnom kontekstu. Weissmannovo djelovanje između 1926. i 1939. godine predstavljalo je značajan korak u definiranju diskursa vezanog uz razvoj zemalja Trećeg svijeta nakon Drugog svjetskog rata. Autorica raspravlja o važnom, ali do danas zanemarivanom aspektu povijesti moderne arhitekture i planiranja: debati o “razvoju”, ograničenoj u razmatranome razdoblju na grad Zagreb i CIAM, koja je nakon rata služila u svrhu geopolitičke dominacije i kontrole.

Koristeći se brojnim izvorima, Tamara Bjažić Klarin je rekonstruirala djelovanje arhitekta, čiji je doprinos ostao još uvijek neprepoznat zbog njegova višegodišnjeg “izbivanja” iz domovine. Baveći se važnom temom periferije kao plodnog okružja za razvoj pojedinca, koji postaje katalizatorom promjena u širem, međunarodnom kontekstu, autorica je dala bitan doprinos istraživanju procesa modernizacije, transfera i razmjene znanja u 20. stoljeću.
Profesor Ákos Moravánszky, Institut za povijest i teoriju arhitekture, Visoka tehnička škola u ZürichuSusretljivošću Hrvatske televizije povodom razgovora biti će prikazan i kratki video-isječak o rezultatima natječaja za centar Skopja u kojoj se osobno pojavljuje Ernest Weissmann.

Via: oris.hr

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: