Blok Badel

Otvorenje izložbe nagrađenih radova na natječaju Blok Badel!

Autor/izvor: DAZ 27/06/2012

Grad Zagreb - Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada i Društvo arhitekata Zagreba pozivaju vas na otvorenje izložbe nagrađenih radova natječaja za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja Bloka Badel u Zagrebu. Izložba će se otvoriti u ZgForumu, Gajeva 27, Zagreb, u utorak 03.07.2012. u 20:00 sati. Otvorenju izložbe prethodi razgovor natjecatelja s Ocjenjivačkim sudom koji će se održati u DAZ-u, Trg bana J. Jelačića 3/1 u 18 sati.

Razgovor s Ocjenjivačkim sudom
03.07.2012. u 18h
DAZ, Trg bana J. Jelačića 3/1, Zagreb

Otvorenje izložbe
03.07.2012. u 20h
ZgForum, Gajeva 27, Zagreb

Ovdje možete pogledati nagrađene projekte, a svi predani projekti bit će dostupni online sljedeći tjedan.

Grad Zagreb kao raspisivač, i Društvo arhitekata Zagreba kao organizator, proveli su javni, putem interneta, jednostupanjski, anonimni, anketni, urbanističko-arhitektonski natječaj za idejno rješenje bloka Badel u Zagrebu.

Natječaj je službeno otvoren za profesionalce arhitektonske struke iz cijeloga svijeta 10. siječnja 2012. Osim međunarodnog karaktera, posebna je značajka ovog natječaja da je to po prvi puta u Hrvatskoj natječaj proveden u cijelosti putem interneta.

Svrha i cilj natječaja bili su dobivanje kvalitetnog urbanističkog, oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog rješenja koje će formirati novi moderan dio gradskog središta i doprinijeti vrijednosti šireg prostora, istodobno podsjećajući na povijesni razvoj ovog prostora. U konačnici je cilj natječaja da prostor bloka postane novi čimbenik identiteta ovog dijela grada i središte odvijanja najznačajnijih poslovnih, turističko-ugostiteljskih i kulturno-umjetničkih događanja, ali i mjesto kvalitetnog života njegovih današnjih i budućih stanovnika.

Ovim anketnim natječajem težilo se prikupljanju raznovrsnih idejnih rješenja zadatka, bez namjere realizacije. Anketni natječaj raspisuje se za građevine ili područje za koje nije utvrđen program namjene i sadržaja. Natječaj se raspisuje radi utvrđivanja prostornih, oblikovnih i namjenskih osobitosti zgrade, te radi analize i istraživanja mogućnosti prostornog uređenja područja, koje je predmetom natječajnog zadatka. Podaci dobiveni natječajem koriste se za daljnje utvrđivanje namjene i sadržaja predmeta natječaja. Nagrađeni radovi predstavljat će stručne podloge gradskoj upravi za odlučivanje o ulaganjima na ovoj gradskoj lokaciji.

Tijekom trajanja natječaja, u organizaciji provoditelja natječaja Društva arhitekata Zagreba, 7. veljače 2012. održan je kolegij za natjecatelje i zajednički obilazak lokacije bloka Badel. Svrha seminara i vođenog posjeta lokaciji bila je pružiti zainteresiranim kandidatima što više detaljnih kontekstualnih informacija o ovoj, za Grad Zagreb, izuzetno značajnoj lokaciji, te im pomoći u pripremi što kvalitetnijeg rješenja. Teme su seminara bile: natječajni program, izazovi i iskustva u revitalizaciji industrijskog graditeljskog naslijeđa, kao i očekivanja i planovi investitora natječaja vezano na lokaciju. Snimku virtualne šetnje blokom Badel, s opisima i komentarima dr.sc. Marine Bagarić, moguće je bilo pogledati na web-stranici Društva arhitekata Zagreba.

Ukupno 2311 osoba iz 99 zemalja iskazalo je registrirajući se svoj interes za natječaj. U roku, do 4. svibnja 2012., pristigla su 242 rada, od kojih je 60 izrađeno od strane autora pojedinaca, a 182 od strane autorskih grupa (sveukupno 735 sudionika). Najveći je broj sudionika bio iz Hrvatske (149), a slijede Italija (103),  Španjolska (64), Srbija (55), Sjedinjene Američke Države (39), Portugal (33), Rusija (24), Brazil (21).

Ocjenjivački je sud na plenarnoj sjednici održanoj 27. svibnja 2012. jednoglasno donio odluke o nagrađenim i otkupljenim radovima, dodijelivši Prvu nagradu portugalskom uredu “Pablo Pita Architects“ zbog ostvarene najviše kvalitete urbanog dizajna. Žiri je smatrao kako je predloženi koncept, u trezvenom arhitektonskom jeziku, u skladu s karakterom Donjeg grada Zagreba, s kreiranom ravnotežom između izgrađenog vanjskog perimetra i unutarnjih dvorišta u dvije razine. Sekvence prolaska kroz blok besprijekorno su režirane, kako suptilne tako i bogate doživljajima. Ostvarene atmosfere u natječajnom prijedlogu variraju od pastoralnih do hipermetropolitanskih, što čini ovaj rad izuzetnim i dostojnim grada Zagreba.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Artur 2015

Radionica agroturizam i arhitektura - Zaključci

25/05/2015

U sklopu programa ARTUR 14. svibnja 2015. održan je stručni obilazak u sklopu radionice AGROTURIZAM I ARHITEKTURA na lokacijama Osijek – Zlatna Greda – Kneževi vinogradi – Karanac, vezanim za agro i eno turizam u sklopu programa ARTUR u vidu jednodnevnog stručnog putovanja autobusom iz Zagreba u Baranju.

Dani zagrebačke arhitekture

Zagreb - grad društvenog standarda

11/05/2015

Društvo arhitekata Zagreba priprema 5. DANE ZAGREBAČKE ARHITEKTURE koji će se održati od 21. do 23. svibnja 2015.  Očekuje nas niz predavanja, stručni obilazak te svečana promocija počasnih članova DAZ-a.

Natječaj

THINK public SPACE

27/04/2015

THINK SPACE i Grad Zagreb u okviru projekta „Zagreb za mene“ , kojeg provodi Društvo arhitekata Zagreba, raspisuju međunarodni, javni, anonimni, u jednom stupnju konceptualni arhitektonsko – urbanistički natječaj - THINK public SPACE.

Zadnji komentari

 


DAZ programi u 2014:


 Potpora:

               

 

 

Zlatni sponzor:

 

 

Srebrni sponzori:

 

Brončani sponzori:

 

 

  

 

Sponzori:

 

 

 Partner:

Potpora:

  

 

Sponzori:

  

  

 Medijski partneri:

 

 Pokrovitelji:

 

   

    

 

Potpora:

 

 

Partneri:

    

 

 

 

Sponzori:

 

  

    

 

    

 

Medijski partneri: