Blok Badel

Otvorenje izložbe nagrađenih radova na natječaju Blok Badel!

Autor/izvor: DAZ 27/06/2012

Grad Zagreb - Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada i Društvo arhitekata Zagreba pozivaju vas na otvorenje izložbe nagrađenih radova natječaja za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja Bloka Badel u Zagrebu. Izložba će se otvoriti u ZgForumu, Gajeva 27, Zagreb, u utorak 03.07.2012. u 20:00 sati. Otvorenju izložbe prethodi razgovor natjecatelja s Ocjenjivačkim sudom koji će se održati u DAZ-u, Trg bana J. Jelačića 3/1 u 18 sati.

Razgovor s Ocjenjivačkim sudom
03.07.2012. u 18h
DAZ, Trg bana J. Jelačića 3/1, Zagreb

Otvorenje izložbe
03.07.2012. u 20h
ZgForum, Gajeva 27, Zagreb

Ovdje možete pogledati nagrađene projekte, a svi predani projekti bit će dostupni online sljedeći tjedan.

Grad Zagreb kao raspisivač, i Društvo arhitekata Zagreba kao organizator, proveli su javni, putem interneta, jednostupanjski, anonimni, anketni, urbanističko-arhitektonski natječaj za idejno rješenje bloka Badel u Zagrebu.

Natječaj je službeno otvoren za profesionalce arhitektonske struke iz cijeloga svijeta 10. siječnja 2012. Osim međunarodnog karaktera, posebna je značajka ovog natječaja da je to po prvi puta u Hrvatskoj natječaj proveden u cijelosti putem interneta.

Svrha i cilj natječaja bili su dobivanje kvalitetnog urbanističkog, oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog rješenja koje će formirati novi moderan dio gradskog središta i doprinijeti vrijednosti šireg prostora, istodobno podsjećajući na povijesni razvoj ovog prostora. U konačnici je cilj natječaja da prostor bloka postane novi čimbenik identiteta ovog dijela grada i središte odvijanja najznačajnijih poslovnih, turističko-ugostiteljskih i kulturno-umjetničkih događanja, ali i mjesto kvalitetnog života njegovih današnjih i budućih stanovnika.

Ovim anketnim natječajem težilo se prikupljanju raznovrsnih idejnih rješenja zadatka, bez namjere realizacije. Anketni natječaj raspisuje se za građevine ili područje za koje nije utvrđen program namjene i sadržaja. Natječaj se raspisuje radi utvrđivanja prostornih, oblikovnih i namjenskih osobitosti zgrade, te radi analize i istraživanja mogućnosti prostornog uređenja područja, koje je predmetom natječajnog zadatka. Podaci dobiveni natječajem koriste se za daljnje utvrđivanje namjene i sadržaja predmeta natječaja. Nagrađeni radovi predstavljat će stručne podloge gradskoj upravi za odlučivanje o ulaganjima na ovoj gradskoj lokaciji.

Tijekom trajanja natječaja, u organizaciji provoditelja natječaja Društva arhitekata Zagreba, 7. veljače 2012. održan je kolegij za natjecatelje i zajednički obilazak lokacije bloka Badel. Svrha seminara i vođenog posjeta lokaciji bila je pružiti zainteresiranim kandidatima što više detaljnih kontekstualnih informacija o ovoj, za Grad Zagreb, izuzetno značajnoj lokaciji, te im pomoći u pripremi što kvalitetnijeg rješenja. Teme su seminara bile: natječajni program, izazovi i iskustva u revitalizaciji industrijskog graditeljskog naslijeđa, kao i očekivanja i planovi investitora natječaja vezano na lokaciju. Snimku virtualne šetnje blokom Badel, s opisima i komentarima dr.sc. Marine Bagarić, moguće je bilo pogledati na web-stranici Društva arhitekata Zagreba.

Ukupno 2311 osoba iz 99 zemalja iskazalo je registrirajući se svoj interes za natječaj. U roku, do 4. svibnja 2012., pristigla su 242 rada, od kojih je 60 izrađeno od strane autora pojedinaca, a 182 od strane autorskih grupa (sveukupno 735 sudionika). Najveći je broj sudionika bio iz Hrvatske (149), a slijede Italija (103),  Španjolska (64), Srbija (55), Sjedinjene Američke Države (39), Portugal (33), Rusija (24), Brazil (21).

Ocjenjivački je sud na plenarnoj sjednici održanoj 27. svibnja 2012. jednoglasno donio odluke o nagrađenim i otkupljenim radovima, dodijelivši Prvu nagradu portugalskom uredu “Pablo Pita Architects“ zbog ostvarene najviše kvalitete urbanog dizajna. Žiri je smatrao kako je predloženi koncept, u trezvenom arhitektonskom jeziku, u skladu s karakterom Donjeg grada Zagreba, s kreiranom ravnotežom između izgrađenog vanjskog perimetra i unutarnjih dvorišta u dvije razine. Sekvence prolaska kroz blok besprijekorno su režirane, kako suptilne tako i bogate doživljajima. Ostvarene atmosfere u natječajnom prijedlogu variraju od pastoralnih do hipermetropolitanskih, što čini ovaj rad izuzetnim i dostojnim grada Zagreba.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Rezultati

Rezultati natječaja za obalni pojas naselja Baška

04/02/2016

Društvo arhitekata Rijeke kao provoditelj i Općina Baška kao raspisivač, objavili su rezultate natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja obalnog pojasa naselja Baška.

Advent u Zagrebu

Anketa povodom Adventa u Zagrebu

23/12/2015

Tokom prosinca 2015. godine Zagreb je proglašen najboljom europskom Adventskom destinacijom u izboru organizacije European Best Destinations (EBD). DAZ je kroz svoju suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ) pokušao doprinijeti poboljšanju kvalitete javnog prostora grada tijekom Adventa, a u sklopu iste pripremili smo anketu u kojoj bi htjeli čuti vaš stav, sugestije i komentare.

Skrivena dvorišta

Zatvaranje adventskog kalendara

15/12/2015

19. i 20. prosinca pozivamo vas da nam se pridružite na 4. u nizu Adventskom dvorištu u Zagrebu u bloku Žerjavićeva 3 / Mihanovićeva 30/2, a o programu koji nas očekuje u posljednjem skrivenom dvorištu više saznajte u nastavku. 

Zadnji komentari

 


DAZ programi u 2014: Potpora:

               

 

 

Zlatni sponzor:

 

 

Srebrni sponzori:

 

Brončani sponzori:

 

 

  

 

Sponzori:

 

 

 Partner:

Potpora:

  

 

Sponzori:

  

  

 Medijski partneri:

 

 Pokrovitelji:

 

   

    

 

Potpora:

 

 

Partneri:

    

 

 

 

Sponzori:

 

  

    

 

    

 

Medijski partneri: