Mala škola arhitekture

Osvrt na radionicu Tijelo u prostoru

Autor/izvor: DAZ 16/05/2015

U subotu 18. travnja 2015. održana je treća ovogodišnja radionica Male škole arhitekture – Tijelo u prostoru. 

Kroz povijest, ljudsko mjerilo i ljudske proporcije su služile u svrhu mjerenja te je stoga razumijevanje istih bilo važno i nerijetko predmet proučavanja. U prvom dijelu radionice djeci su prezentirani Da Vincijev Vitruvijev čovjek, Le Corbusierov modulor te su provjeravane proporcije vlastitih tijela - visina u odnosu na raspon ruku, broj koraka u odnosu na visinu, odnosi duljina naših stopala i dlanova te mjere poput stope (stopalo), inča (palac) i egipatskog lakta. Prilikom ovih mjerenja djeca su izradila preslike svojih dlanova, stopala i laktova te su pomoću njih pokušala mjeriti i prostor oko sebe.

U drugom dijelu radionice bavili smo se odnosom veličina između naših tijela i prostora u kojem se nalazimo.  Pokazani su primjeri velikih, malih, otvorenih i zatvorenih prostora te je poveden razgovor o našim osjećajima u tim prostorima, poput zaštićenosti ili slobode. Potom su djeca dobila zadatak da u zadanom volumenu zamisle prostor određene namjene i izrade ljudsku siluetu koja bi odgovarala tom mjerilu. Na taj način su propitali odnos čovjeka prema malom ili velikom prostoru, a zamišljeni prostori su bili raznovrsnih svrha i dimenzija, od spavaće sobe do dvorane i nebodera.
 

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: