Konferencija

Osvrt na 9. Dane zagrebačke arhitekture i Urbanizam.zg

Autor/izvor: DAZ 04/06/2019

Ovogodišnji programi  9. Dani zagrebačke arhitekture i Urbanizam.zg bavili su se temama prostornog planiranja stambenih naselja i stambenom arhitekturom kao najzastupljenijim oblikom arhitektonske prakse. Raspravama o stanovanju cilj nam je bio potaknuti stvaranje novog sustava vrednovanja stambene arhitekture, uz tradiciju uređenog sustava projektiranja i stanogradnje u Hrvatskoj. Kvaliteta stambenog fonda i kvaliteta stanovanja dio su vrijednosti društva u cjelini.

Prvi dan konferencije bio je rezerviran za Urbanizam.zg na kojem smo govorili o prostornom planiranju stambenih naselja, a na okruglom stolu dotaknuli smo se problema vezanih uz stanovanje u gradskim projektima i nepostojanje urbanizma. Svojim izlaganjem konferenciju su otvorili Tihomil Matković, Krunoslav Šmit, Zoran Hebar i Ivan Mlinar, a nakon kratke pauze projekte su predstavili Irena Matković i Hrvoje Kujundžić
 
 
Sljedeći dan započeli smo s interaktivnom radionicom za građane „URADI STAN“ koju je vodio Veljke Armano Linta, a radionica je održana i u četvrtak te je izazvala veliki interes građana. Navečer je uslijedilo predstavljanje kuća koje su arhitekti projektirali, pa i gradili sami za sebe - Marina Zajec, Siniša Bodrožić i Jadranka Polak prezentirali su nam vlastite projekte.
 
U četvrtak  smo se posvetili temi stanovanja u zajednici i stambenim politikama, a svoja promišljanja predstavili su nam i developeri i nosioci gradskih stambenih politika kao i NGO udruge zainteresirane za temu stanovanja. Još jednom zahvaljujemo svim predavačima: Željko Vučemil - VMD grupa, Mate Mustapić - Alfa stan, Iva Čukić i Jovana Timotijević - Zajednicko.org, Krešimir Žunić, Gojko Bežovan.
 
 
Središnja svečanost 9. Dana zagrebačke arhitekture organizirana je u Američkoj međunarodnoj školi, a na njoj se okupilo više od 150 kolega i građana. Ujedno se i ovim putem zahvaljujemo Američkoj međunarodnoj školi na suradnji. Nakon što su nas arhitekti Pedišić i Farrera poveli u obilazak škole, održano je predstavljanje recentnih ostvarenja u stambenoj arhitekturi. Svoje projekte izložili su: Luka Korlaet, Saša Begović, Igor Franić, Branka Grgić, Djivo Dražić, Alan Braun i Zoran Zidarić. Večer je okončana uz prigodni domjenak i nastup kajkavskog Nicka Cavea Tomislava Pletenca.
 
Subota je bila rezervirana za stručni obilazak 9. Dana zagrebačke arhitekture tijekom kojeg smo obišli najnovije realizacije u području stambene arhitekture predstavljene dan ranije. 
 
Kako nam je bilo tijekom konferencije i stručnog obilaska pogledajte na fotografijama.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Više fotografija pronađite na našoj Facebook stranici.
 
Do sljedeće konferencije o zagrebačkom urbanizmu i arhitekturi vas lijepo pozdravljamo te pozivamo da nam se pridružite i na našim idućim programima.
 
Još jednom se želimo zahvaliti Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture na potpori, kao i donatorima VMD grupa d.o.o., Alfa stan d.o.o., Meblo trade d.o.o., Keim boje, Presoflex gradnja d.o.o., koji su nam pomogli u organizaciji ovogodišnjih programa Urbanizam.zg i Dani zagrebačke arhitekture.
 
Društvo arhitekata Zagreba
 
Programski odbor: Tihomil Matković, autor programa i voditelj programskog tima; izv prof. Branimir Rajčić, Branka Grgić, Nikica Ličina
 
Organizacijski odbor: Filip Pračić, voditelj; Iva Mandurić; Vili Rakita; Lucia Majica; Bruno Lang-Kosić; Marin nižić, dizajn
 
 

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: