Odaziv

Odaziv - Proizvodnja stambenog prostora i pravo na stan

Autor/izvor: Filip Pračić 13/05/2019

Kada je 1954. godine na naslovnici ČIPa osvanuo veliki naslov Pravo na stan, možemo samo zamisliti s kakvim žarom su arhitektice i arhitekti pristupili ideji projektiranja i gradnje stanova u kojima će mnogi konačno ostvariti svoje pravo na adekvatan standard života, a posljedično učiniti naše gradove pravim urbanim središtima u kojima je pogled na rijeku, more ili park tek pitanje kvalitete života, a ne visine cijene kvadrata.

Današnja proizvodnja stambenog prostora uvelike je uvjetovana idejom da stanovati ne znači uživati pravo na stan već predstavlja akumulaciju duga u stambenim kreditima s jedne strane ili špekuliranja nekretninama s druge, a ovakav odnos prema stanovanju za direktnu posljedicu ima nezapamćenu stambenu krizu diljem Europe.

Tijekom predavanja i razgovora o proizvodnji stambenog prostora dotaknut ćemo se pitanja kako je privatizacija i financijalizacija stambenog fonda izmijenila način na koji promatramo razvoj grada i kako ova zamjena teza utječe na način na koji živimo i gradimo. Kroz predavanje bit će predstavljena analiza stambenih politika grada Zagreba koju je izradilo Pravo na grad, kao i nacionalnih i europskih politika stanovanja koje utječu na suvremenu proizvodnju stambenog prostora uz predstavljanje suvremenih pokreta koji teže izmjeni paradigme i vraćanja stanovanja u okvire društvene brige.

 

Iva Marčetić je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2009. godine. Radila je kao projektantica u nekoliko arhitektonskih ureda, a bila je i jedna od predstavnica Hrvatske na Arhitektonskom bienalu u Veneciji 2012e godine kao članica Pulske grupe. Bila je stipendistica rezidencije Schloss Solitude u Stuttgartu. Kroz svoj rad intenzivno se bavila pitanjem stambenih politika i razvojem modela priuštivog stanovanja u regiji, kao i demokratizacije upravljanja prostornim resursima. Iva je jedna od osnivačica Zadruge za otvorenu arhitekturu i članica udruge Pravo na grad. Živi i radi u Zagrebu.

 

FB-event: https://www.facebook.com/events/285160235770884/

 

Vidimo se u srijedu 15.5. u 20h!

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: