Film i arhitektura

Novi južni Zagreb

Autor/izvor: DAZ / MSU 08/09/2015

"Novi Južni Zagreb" kratki je eksperimentalni film o vizijama budućnosti, prikazanim kroz razvoj urbanizma Novog Zagreba autor filma, Darka Fritza, koji će pretpremjerno biti prikazan 22. rujna 2015. u kinu Metropolis u MSU u Zagrebu.

Arhitekti i urbanisti Vlado Antolić, Stjepan Hribar i Josip Seissel već prije Drugog svjetskog rata zamišljaju grad Zagreb preko rijeke. Antolić nakon rata postaje glavnim urbanistom Zagreba i predlaže regulacijski plan grada i njegove zone koji se desetak godina poslije, 1962., prezentiraju političarima i javnosti kroz planove i maketu Južnog Zagreba, tadašnjeg imena za Novi Zagreb. Planovi su se odmah počeli provoditi i djelomično su ostvareni u sljedećih nekoliko desetljeća. Upravo ta vizija grada Zagreba tema je projekta "Zamišljene budućnosti" (Imaginary Futures) pod kojim je nastao kratki eksperimentalni film "Novi Južni Zagreb" za koji scenarij i režiju potpisuje Darko Fritz, a produkciju Ivana Marinić Kragić iz Filmske udruge Motion, te rad na Medijskoj fasadi MSU-a "Panorama (In situ)" koji je snimljen iz zraka, na lokaciji iznad Medijske fasade MSU-a i nalazi se u centru Novog Zagreba, a s koje se pogled širi na cijeli Zagreb iz zračne perspektive."Novi Južni Zagreb" kratki je eksperimentalni film o vizijama budućnosti, prikazanim kroz razvoj urbanizma Novog Zagreba. Autor filma, Darko Fritz, u filmu koristi arhivske snimke Novog Zagreba od 1950-ih do danas, te kompjuterski generirane prikaze djelomično ostvarenog idejnog rješenja urbanističkog plana i faze njihovih ostvarenja.

Polazišna točka, da je film općenito upravo struktura vremena, ujedno propituje vizije budućnosti na realnom primjeru Novog Zagreba s jedne strane, te same strukture filma s druge.
Film promiče propitivanje naslijeđa društvenog vizionarstva, preciznije socijalističke i modernističke utopije, nasuprot raširenoj intelektualnoj amneziji zemalja u tranziciji.

Montaža se ne radi prema kvaliteti snimljenog kadra, nego se ostvaruje automatizirano. Algoritamskom montažom ostvaruje se matematički egzaktna ritmička dinamika pokretne video slike, koja slijedi klasične matematičke algoritme (npr. Fibonaccijev niz, magični kvadrati raznih veličina i dr.). Tim postupkom propituje se ideja 'višeg reda' i idealnih mjera često korištenih u antici, renesansi i modernizmu i primjenjivanih u modernističkom urbanizmu i umjetnosti uopće (npr. zlatni rez).

Na Medijskoj fasadi "Panorama" (In situ) dio je projekta "Zamišljene budućnosti", a prikazat će od 22. 9. do 9. 10. 2015. Taj rad snimljen je na lokaciji gdje se Medijska fasada i nalazi, u centru Novog Zagreba, a omogućit će pogled na cijeli Zagreb iz zračne perspektive.

Medij filma, pokretnih slika shvaćen je kroz dimenziju strukture vremena. Video triptih pod nazivom "Panorama", korišten za Medijsku fasadu, prikazuje panoramsku snimku Novog Zagreba iz 2014. godine, snimljenu dronom, uz kompjuterski generirane prikaze zamišljenog i djelomično ostvarenog idejnog rješenja urbanističkog plana. Filmska montaža koristi isključivo algoritme magičnog kvadrata sedmog reda (Venerin kvadrat). Algoritam se odnosi na trajanje osnovne jedinice digitalne video slike, jedne od 25 sličica u sekundi. Pokazalo se da ukupni zbroj jedinica magičnog kvadrata sedmog reda (1225), preveden na trajanje od jednog framea traje 49 sekundi, gdje je zbroj jedinica u svakog od sedam naizgled nepravilnih nizova jednak (175 frameova u trajanju 7 sekundi). S tako lijepom podudarnošću bi zasigurno bilo zadovoljni autori tog algoritma smišljenog stoljećima prije izuma filma.


Raste grad (1963 - 1967) 
Redatelj: Dragutin Vunak. 
Produkcija: Zagreb film, 1967. godina.


Program:
19.00 sati: dvorana Gorgona – otvorenje
19.30 sati: razgovor s autorom Darkom Fritzom, moderator Hrvoje Turković
20.00 sati: DJ Labosh, predvorje MSU

Projekt je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba, te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Autorski suradnici:
Autor: Darko Fritz
Producentica: Ivana Marinić Kragić (Filmska udruga Motion)
Montaža i programiranje algoritamske montaže: Ivan Marušić – Klif
Skladatelj: Francisco López
Direktorica fotografije: Ivana Marinić Kragić
3D arhitektonsko modeliranje: Nenad Ravnić, Nikica Pavlović
Match Moving: Tom Vujnović
3D rendering: Vizije S.F.T.
 

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: