Prostor i ja

Novi ciklus Male škole arhitekture

Autor/izvor: DAZ 21/03/2015

I ove godine nastavljamo sa serijom radionica Mala škola arhitekture Prostor i ja. Dosadašnji program od 7 radionica razvijaju mladi arhitekti koji su aktivno sudjelovali u prošlogodišnjim radionicama, a ovogodišnji ciklus kreče već u subotu, 28. ožujka, voditeljica radionice je Daša Manojlović.

Program Prostor i ja vodi djecu korak po korak kroz različite teme iz područja vizualne kulture od linije do  urbanizma, potičući pri tom kod djece razvoj percepcije prostora i svijesti o prostoru grada kao svom okolišu na koji možemo utjecati.

Ovo je serija radionica kojima je cilj djeci približiti probleme prostornog planiranja i arhitekture. Iako svi koristimo razne prostore – stan,  ulicu, tramvaj, automobil, javne površine – vrlo smo ga rijetko svjesni. 
Naprosto ga koristimo. Na radionicama s djecom  na različite načine mislimo i stvaramo prostor.
Na ovom linku možete vidjeti što smo sve radili u Maloj školi arhitekture:
http://www.d-a-z.hr/hr/ciklusi-programa/mala-skola-arhitekture---prostor-i-ja,6.html




OBLIKUJEMO PROSTOR
Radionice materijali i funkcije
U prvoj grupi radionica otkrivamo materijalnu i tehničku stranu arhitekture. To kanimo istraživati preko primjera skloništa i nastambi raznih životinja. Cilj je shvatiti razne funkcije i društvene strukture (način organizacije života) koji se događaju u prostoru, razne materijale iz kojih se prostor stvara i razne lokacije na kojima se oblikuje te koliko od svega toga ovisi konačna forma. To nam je  uvod  za druge radionice  gdje ćemo proučavati apstraktnu i simboličku narav arhitekture (onu duhovnu).
28. 03. 2015.
1. OD LINIJE DO PROSTORA
11. 04. 2015.
2. OD PLOHE DO PROSTORA

DIJELIMO PROSTOR
Radionice priroda i društvo
Nakon što smo naučili da način organizacije života i mjesto, način i materijal gradnje direktno rezultiraju određenom formom (prostorom) u kojem živimo prelazimo na onaj osjetilni dio gdje naš doživljaj prostora prelazi pitanje puke forme. Sad nas zanimaju osjećaji. Za razliku od nastamba životinja, ljudi nikada ne doživljavaju prostor bez simboličke strukture. Kroz nju se učimo doživljavati i pripadati određenoj zajednici.
18.04. 2015.
3. TIJELO U PROSTORU
09.05. 2015.
4. OSOBNI DOŽIVLJAJ PROSTORA

ŽIVIMO PROSTOR
Radionice moja zbilja
U ovim radionicama preko razumijevanja uloge grada i života u zajednici otkrivamo kako trenutak u kojem živimo čini oblik našeg prostora. Time shvaćamo koliko je važna svaka pojedinačna uloga u stvaranju OBLIKA PROSTORA. Naša osobna kreacija i naše naslijeđe u trenutku u kojem živimo s drugim osobnim kreacijama i naslijeđima jest mjesto za život – oblikovana  PROSTORiJA.
16. 05. 2015.
5. GRAD I RAZLIKA
23. 05. 2015.
6. MIJENJAMO GRAD

IDEMO PO ISKUSTVO
Nakon što smo naučili sve iz prethodnih radionica, idemo s voditeljima u šetnju gradom uz zadatak – izrada foto-dnevnika.
Zadnja radionica je evaluacija koja nam pokazuje koliko smo razvili vještinu promatranja i kritičke analize. Naš Foto-dnevnik o užem centru grada prezentirat ćemo javno.
30. 05. 2015.
7. ŠETNJA GRADOM
Radionice Male škole arhitekture namijenjene su djeci školskog uzrasta održavaju se  u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ), Trg Bana J. Jelačića 3/1 pod vodstvom stručnih voditelja.

Sedam radionica čini jedinstvenu cjelinu, te je moguće prijaviti se za cijeli program ili za svaku radionicu pojedinačno.

Broj prijava je ograničen, a broj djece po radionici je 15.

Kako bi prijavili svoje dijete za sudjelovanje u radionicama  javite nam se se na e-mail adresu davorka.peric@d-a-z.hr  ili na telefon 01 5509 706.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: