DAZ web

Nova web stranica DAZ-a je pred vama!

Autor/izvor: DAZ 12/05/2011


Poštovane kolegice i kolege, poštovani posjetitelji i čitatelji DAZ-ovog weba,

Niste zalutali! Pred vama je novi web DAZ-a.

Projekt weba je započeo tijekom jeseni 2009. s ciljem dobivanja referentnog izvora informacija koji će na sveobuhvatan i cjeloviti način generirati prostor za uspješnu promociju rada Društva, rada naših članova, otvorenu raspravu o strukovnoj i prostornoj problematici u cjelini, objediniti što više sudionika u procesu građenja te na kraju, kao ključni element, otvoriti se što više prema javnosti. Ne manje važan cilj bila je, u konačnici, i financijska samoodrživost web stranice koja je moguća jedino uz predan rad uredništva koje mora stvarati i pripremati sadržaje koji će privući posjetitelje. Novi web predstavlja ujedno i novi moment u poslovanju DAZa i omogućuje daleko veću integraciju novih tehnologija u procese koje DAZ uobičajeno provodi.

Istodobno smo postojeću stranicu nastojali u što većoj mjeri oživiti, pravovremenim informiranjem, inauguriranjem kulture pisanja uvođenjem većeg broja kolumnista, otvaranjem YouTube kanala (koji trenutno broji 61 video snimku!) te manjim vizualnim i organizacijsko – funkcionalnim promjenama. Činjenica da smo povećali broj na gotovo 30.000 mjesečnih (s 12.000) posjeta  dala nam je dodatnu motivaciju u želji za uspješnom realizacijom.

Faze razvoja

1.      Analizu postojeće stranice, potreba i mogućnosti te stvaranje preliminarne strukture novog weba proveli su Damir Ljutić i Damir Blažević ispred izvršnog odbora. Analiza postojeće stranice, potreba i mogućnosti te stvaranja preliminarne strukture novog weba. Analiza je pokazala da kozmetičko uljepšavanje ne zadovoljava komunikacijske potrebe niti ne omogućava daljnji razvoj weba kao podloge za prezentaciju projekata i programa Društva i struke u cjelini. Također je ustanovljeno da će vrijeme realizacije trajati duže te da treba aktivno raditi na postojećoj stranici kao na svojevrsnoj tranziciji na novi web.

2.      Osnovana je radna skupina za izradu weba koja je nastavila detaljno razrađivati preliminarnu strukturu kao osnovnu podlogu za rad programera i dizajnera. Radna skupina djelovala je u sastavu Tena Petrović, Davorka Perić, Luka Korlaet, Damir Mioč i Vesna Vrga i sastajala se na tjednoj razini  gotovo četiri mjeseca. Rezultat je bila funkcionalna specifikacija weba opisana na 33 stranice. Ovo je bio najkreativniji i najuzbudljiviji dio rada na webu.

3.      Po završenoj strukturi zatražene su ponude dizajnera i programera koje su kroz četiri eliminacijska kruga detaljno ispitane i provjerene. Konačno, najviše su pokazali tvrtka NOVENA kao programerska kuća i Damir Gamulin GAMBA kao dizajner. Po izboru su Novena i DG Gamba započeli s intenzivnom međusobnom komunikacijom, implementacijom zahtjeva u detaljnu strukturu weba te u konkretne dizajnerske i programske elemente a sve pod koordinacijskom palicom članova web radne skupine.

U isto vrijeme formirano je uredništvo weba DAZa koji čine voditeljica weba Tamara Brixy te članovi uredništva Ana Dana Beroš i Dominko Blažević.

4.      Početkom 2011 godine formiran je i mladi web tim studenata  (Fani Frković, Andrea Bušić, Tin Čop, Frane Stančić) koji pod vodstvom voditeljice weba, intenzivno radi na unosu/prijenosu podataka sa starog weba te pomaže kolegama, prvenstveno umirovljenima, da dobiju priliku svoj bogati opus staviti na uvid široj publici i kroz novi medij.

Nove funkcionalnosti

U odnosu na stari web – novi web nudi četiri nove značajne funkcionalnosti (među brojnim drugima):

1)      Baza projekata, arhitekata, arhitektonskih ureda, arhitektonskih natječaja i drugih tvrtki koje sudjeluju u procesu gradnje koja omogućava predstavljanje i pretraživanje projekata, natječaja i autora, investitora i izvođača

2)      Interaktivnost koja je vjerujemo nedostajala na starom webu, posebno u suvremenom dobu brojnih socijalnih mreža, u obliku komentara, ocjenjivanja, te prezentiranja vlastitih aktualnih projekata i/ili događanja.

Nadamo se da ćemo tako potpuno otvoriti i demokratizirati DAZov web, ali vas isto tako pozivamo da svojim komentarima podržite kulturu otvorenog dijaloga uz poštivanje različitih stavova.

3)      Mogućnost provođenja arhitektonskih natječaja putem interneta

Koja je već isprobana kroz dva međunarodna natječaja provedena u sklopu Think Space programa (www.think-space.org ) koji je DAZ pokrenuo i provodi ove godine.

To obuhvaća sve korake u postupku provedbe natječaja - od objave natječaja, preko preuzimanja podloga, prijava, uplate natječajnih pristojbi - do samog postupka ocjenjivanja i objave rezultata.

4)      Primjena multimedije

Veći dio predavanja i programa koja se provode u DAZu snimana su, i već postoji bogata video arhiva događanja koju smo objavili na DAZ-ovu YouTube kanalu. Željeli smo tu arhivu ugraditi u novi web, ali istodobno omogućiti prikazivanje drugih video zapisa od strane samih članova, poput  intervjua i sl..

Web nije savršen niti završen!

Unaprijed se ispričavamo na greškama na koje ćete naići na webu, posebno vezano uz unos vaših podataka. Nastojali smo da ih bude što manje, ali ih nismo mogli izbjeći. Bit ćemo zahvalni ukoliko nas upozorite na njih.

Novi je web znatno kompleksniji u odnosu na stari i stoga smo ga modularno projektirali. Odlučili smo objaviti web u ovoj fazi iz dva razloga. Prvi je što on već sada pokriva sve funkcionalnosti starog weba te sadrži modul za projekte i arhitekte. Drugi razlog leži u tome da nam je zahtjevno istovremeno raditi i održavati dva weba – stari i novi, te smo se u trenutku kad je novi sadržavao sve elemente staroga odlučili za tranziciju.

Trebamo vas!

Predstoji nam razdoblje daljnjeg podešavanja u funkcionalnom, programerskom i vizualnom dijelu. U sljedećim koracima objavit ćemo modul s programima zajedno s video arhivom, otvorit ćemo mogućnosti komentiranja i ocjenjivanja te provođenja natječaja, uz još nekoliko modula koje ćemo ipak ostaviti za iznenađenje.

Baza projekata će s rastom popunjenosti, omogućavati i ozbiljnije analize te istraživanja po autorima i autorskim grupama, razdobljima gradnje, tipologiji, geografskoj poziciji itd. Brojne upite koje već sada imamo u Društvu vezane na natječaje, natječajne programe i rezultate, moći ćemo preusmjeriti na web kao centralni izvor informacija.

U mjeri u kojoj nam to mogućnosti budu dozvoljavale, nastojat ćemo posezati u prošlost i objavljivati materijale koje imamo u uredskoj arhivi, no vrijednost ovog weba prije svega vidimo u budućnosti, odnosno u danas aktualnim projektima kojima želimo kreirati arhivu za sutra.

Također vjerujemo da će, osim današnjim studentima i stručnoj sceni, ovaj web biti koristan i zanimljiv i široj javnosti zainteresiranoj za razna događanja u gradu i prostoru.

Pozivamo vas da zajedno s nama kreirate ovu novu platformu za promociju arhitekture i svojim vlastitim sadržajem doprinesete stvaranju veće cjeline i vrijednog izvora informacija u području arhitekture i urbanizma.

Hvala vam unaprijed na svakom doprinosu, bilo kroz predstavljanje vlastitih projekata i djelovanja, bilo kroz komentare i ispravke koje ćete uputiti web timu (web@d-a-z.hr).

Za pristup vašim osobnim profilima obratite se kolegici Ani Marendić u Službi za članstvo (ana.marendic@d-a-z.hr, tel: 01/550 9706). Ona će vam proslijediti korisnički račun i lozinku za pristup sustavu gdje ćete moći svoje podatke i projekte predstaviti i održavati ažurnima.

Ukoliko trebate pomoć u savladavanju računala ili interneta javite se u ured DAZ-a. Mladi web tim, sastavljen od studenata arhitekture i članova Sekcije mladih DAZ-a, koji je i do sada radio na predstavljanju projekata i natječaja na webu, pomoći će vam u postavljanju vaših projekata u bazu i na web.

Vidimo se na webu ovih dana!

Damir Ljutić

 

Na webu su radili: Tamara Brixy, Vesna Vrga Perović, Luka Korlaet, Tena Petrović, Davorka Perić, Damir Mioč, Damir Blažević, Tihomil Matković, Fani Frković, Andrea Bušić, Tin Čop, Frane Stančić, Ana Dana Beroš, Dominko Blažević, Damir Gamulin, Zvonimir Rakijašić, Željko Dragosavac, Milan Popović, Ervin Šilić, Ana Marendić, Mladena Belamarić i Damir Ljutić

Tagovi

daz, web

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.