Tribina

Nova prijetnja dubrovačkim ljetnikovcima

Autor/izvor: DPUH 25/04/2012

Potaknuti recentnim zbivanjima i planovima za novu izgradnju u sklopovima dubrovačkih ljetnikovaca, Društvo povjesičara umjetnosti Hrvatske organizira tribinu Nova prijetnja dubrovačkim ljetnikovcima koja će se održati u četvrtak, 26. travnja 2012. u 13.00 sati u prostorijama DPUH-a, Preradovićeva 44, Zagreb. Kao poticaj diskusiji poslužit će uvodno izlaganje prof. dr. Nade Grujić.

 

Postupci kojima svjedočimo u posljednje vrijeme i zamisli koje mogu zauvijek promijeniti visokokultivirani krajolik dubrovačke okolice, pokazuju potpuno nerazumijevanje vrijednosti naše nacionalne spomeničke baštine. Nestručan odabir povijesnih dobara za izradu studije njihova pretvaranja u lanac hotela, uključio je i tri ladanjska sklopa od izuzetne kulturno-povijesne i arhitektonske važnosti u Rijeci dubrovačkoj koji su danas u vlasništvu Grada Dubrovnika. Posrijedi su renesansni ljetnikovci Gučetića u Obuljenom i Rastića u Rožatu, te barokni ljetnikovac Bozdari u Čajkovićima, primjeri uzornog vladanja prostorom po tradicionalno humanističkim načelima.
 
Geometrijski oblikovane vrtne površine tih ljetnikovaca naumilo se pretvoriti u građevinska zemljišta, gdje bi na svakom pravokutnom vrtnom polju bili podignuti neprimjereni objekti za smještaj turista. Provedba takvog projekta značila bi potpuno i nepovratno zatiranje osnovnog karaktera rečenih ladanjskih cjelina koje bez obzira na nebrigu svog vlasnika još uvijek pokazuju da svi izgrađeni dijelovi, uključujući i vrtne površine, pripadaju istoj arhitektonskoj koncepciji.

Nakaradno pretvaranje zaštićenih spomenika dubrovačke ladanjske arhitekture u turističko-ugostiteljske objekte, kako se to sada namjerava učiniti, predstavljalo bi doista neoprostiv gubitak za hrvatsku kulturno-povijesnu, arhitektonsku i vrtnu baštinu u onom njenom segmentu, kakvim se može pohvaliti samo manji broj europskih zemalja. 

Stoga vas DPUH poziva da svojim aktivnim sudjelovanjem na tribini u Zagrebu iskažete svoje protivljenje još jednoj devastaciji stoljećima pomno građenog sklada između ljudi i okoliša na posve autohton i za dubrovačku društvenu sredinu prepoznatljiv način.

(Foto: Ljetnikovac Sorkočević, autor: Željko Tutnjević)

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: