Intervju

Nova generacija europskih arhitekata

Autor/izvor: DAZ 17/07/2013

Kako se nova generacija mladih arhitektonskih ureda u tri zemlje Europske unije nosi s krizom koja je zahvatila struku problematizira projekt studija Itinerant Office u seriji video intervjua pod nazivom „New Generation“.

Gospodarska kriza je bitno promijenila radni sustav za mlade arhitekte koji stasaju diljem Europe nakon završetka studija, primoravši ih na prilagodbu novonastalim uvjetima i na redefiniranje vlastite profesije. „New Generations“ je projekt studija Itinerant Office na čelu s mladim talijanskim freelance arhitektom Gianpiero Venturinijem kojim se nizom video intervjua s mladim arhitektonskim uredima u tri različite zemlje istražuje način na koji se mladi arhitekti nose s krizom, koja je uvelike pogodila i arhitektonsku struku. Projekt je nastao u suradnji s Rimskim društvom arhitekata te još uvijek traje. Fokus su tri različite zemlje i tri različita konteksta: Italija, Španjolska i Nizozemska.

Dok je Nizozemska ne dvojbeno najmanje osjetila posljedice recesije, i tamošnji arhitekti i uredi su bili suočeni s rezanjem poticaja za kulturu. U Italiji, pomalo kao i u Hrvatskoj, česte promjene legislative, organizacije rada, strukturiranja i organiziranja arhitektonske djelatnosti uvelike utječu na rad mladih arhitekata te su ključni za razumijevanje konteksta u kojem se djeluje. Španjolska je naravno zemlja koja je suočena s najvećom krizom u struci u novijoj povijesti. Špekulacija nekretninama i golemi građevinski boom minulog desetljeća stvorili su balon koji je puknuo i desetkovao španjolske arhitekte od kojih je svaki treći ne zaposlen. Izgradnja u koju se investirali krajem devedesetih i početkom stoljeća stoji prazna, a postaje evidentno da će investicije biti teško vratiti.


PKNM arquitectos, Madrid

Dok situacija u Europi pa tako i u ove tri zemlje postaje kompleksnije i dok se ostvaruje postepeni oporavak, cilj projekta „New Generations“ je promovirati kulturnu razmijenu ideja i potaknuti debatu o uzrocima, posljedicama i rješenjima strukovne krize koju svi trpimo.

Na web stranici Itinerant Office-a možete pogledati do sada realizirane intervjue.


DUS Architects, Amsterdam

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“


VIII Dani zagrebačke arhitekture 2018

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:


Sponzori: