Nagrada

Norveški tim TYIN dobitnici "europskog Pritzkera"

Autor/izvor: DAZ 11/10/2012

Dvojica mladih norveških arhitekta, Andreas G. Gjertsen i Yashar Hanstad – TYIN tegnestue Architects iz Trondheima, proglašeni su ovogodišnjim pobjednicima Europske nagrade za arhitekturu, koju se naziva i "europski Pritzker", za njihov humanitarni rad u projektiranju i gradnji uz sudjelovanje zajednica u siromašnim i nerazvijenim područjima Afrike i Azije.

Nominacija i nagrada potvrđuje smjer Europske nagrade za arhitekturu u podupiranju onih utjecajnih europskih arhitekata koji su više okrenuti humanističkoj i društveno orijentiranoj arhitekturi te prepoznaje njihove napore i ostvarenja pred europskom i svjetskom publikom.

Nagrada se dodjeljuje rijetkim arhitektima koji su dali značajni doprinos humanosti i oblikovanju okoliša kroz umjetnost arhitekture.

Svečana ceremonija dodjele najviše europske počasti u arhitekturi održat će se u studenom u Istanbulu i New Yorku.

Europska Nagrada dodjeljuje se svake godine u suradnju Chicago Athenaeum: Muzej arhitekture i dizajna te Europskog centra za arhitekturu, art dizajn i urbane studije.

Prethodni dobitnici Europske nagrade za arhitekturu su danski arhitekt, Bjarke Ingels (2010) i njemački arhitekti, Graft Architekten (2011).

"Ovaj mladi norveški ured", navodi Christian K. Narkiewicz-Laine, predsjednik Chicago Athenaeuma, "jasno razumije osnovne potrebe ljudi kojima arhitektura mora služiti. 'Služiti' je ključna riječ ovdje. Ovo nije glamurozna arhitektura, ali ipak, najdublja i plemenita u svojim atributima. Naše institucije nisu toliko zainteresirane za najnovije nebodere koji ukrašavaju obale Dubaija ili Champs-Elysees u Parizu. "
"Europska nagrada", nastavlja, "potvrđuje predanost naših institucija u pronalaženju i podržavanju više humanističkog pristupa u praksi današnje arhitekture".

"Arhitektura treba biti sredstvo za društvene promjene, društveni napredak i stvarni kulturni razvoj", nastavlja Narkiewicz-Laine, "a ne krajnji rezultat prekomjerne komercijalizacije, prekomjerne potrošnje i samopromocije, toliko uvjerljivo očitih u našem suvremenom svijetu".

"Takvo samozatajno pomaganje drugim narodima kako bi riješili teške probleme svoje okoline, okoliša i ekonomskih teškoća, dok grade i podupiru lokalne zajednice, kao što to pokazuju TYIN Arhitekti, najvažniji su smjer naše buduće arhitekture već danas“, kaže Narkiewicz-Laine.

"Primjer tih mladih norveških arhitekata je mjerodavan u idućim desetljećima za uspjeh održivosti, urbanizacije i društvenog razvoja Trećeg svijeta, što značajno doprinosi održivosti mira i skladnosti našeg svijeta".

"Kao i kod svake velike arhitekture, radovi TYIN arhitekata su u stanju nadići društvene rasprave stvaranjem arhitekture koja je bezvremena, duboko ukorijenjena u svom kontekstu, i još univerzalna", zaključio je Narkiewicz-Laine.

 

TYIN tegnestue Architects: Arhitektura nužnosti 
Ured TYIN tegnestue Architects osnovan je 2008. kao neprofitna humanitarna organizacija i povezana je norveškim Sveučilištem znanosti i tehnologije u Trondheimu, gdje su dvojica arhitekata diplomirala, a i dalje poučavaju.

Glavna misija TYIN-a je unaprijediti ljudski duh, povećati svijest o okolišu i / ili klimatskim promjenama, odgovoriti na rastuće svjetske potrebe za čistom vodom, električnom energijom, skloništima, zdravstvenom zaštitom i obrazovanjem te se baviti humanitarnim krizama.

TYIN-ov ključni aspekt "arhitekture nužnosti' je u odlukama koje imaju stvarne posljedice za stvarne ljude sada, ali i u budućnosti, te suradnja s lokalnim ljudima na projektima koji osiguravaju povezanost s kulturom, filozofijom i vizijom ljudi, što dovodi do konačnog proizvoda koji nije samo kontekstualno točan nego i estetski superioran.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Ured je završio nekoliko projekata u siromašnim i nerazvijenim krajevima Tajlanda, Mijanmara, Haitija, Ugande i Sumatre (Indonezije), ali je projektirao i gradio u narodnoj tradiciji i u rodnoj Norveškoj.
 

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.