Izložba

NOarhiv: 10 razloga za otvoreni digitalni arhiv

Autor/izvor: MSU 16/04/2012

U utorak 17. travnja 2012. u NOgaleriji Muzeja suvremene umjetnosti otvara se izložba NOarhiv: 10 razloga za otvoreni digitalni arhiv. U sklopu izložba predstavit će se web stranica Digitalizacija ideja: arhivi konceptualističkih i neoavangardnih umjetničkih praksi. Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja 2012.

Izložba „NOarhiv“ predstavlja izbor radova iz projekta „Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi“. Okosnicu izložbe čine zbirke i dokumentacija partnerskih institucija u projektu: Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Moderne galerije u Ljubljani, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi.

Odabir radova načinjen je na temelju deset tematskih cjelina koje nastoje argumentirati razloge za izvedbu javno dostupnih, digitalnih inačica umjetničkih radova, intervencija, časopisa, publikacija i dokumentacije: Autorstvo i autorska prava, Original i kopija, Program i serija, Diseminacija, Protiv i bez publike, Ovdje i sada, Događaj i njegov trag, Kako izbaciti dokumentarno iz dokumentacije, Subverzije i Nakon kraja.
 
Postav izložbe, u izvedbi Studija Bilić_Müller, ravnopravno će predstaviti originalne radove i dokumente i sam digitalni arhiv, dajući na uvid cjelovite, digitalne verzije uz zaštićene izvornike.
 
Na izložbi će biti zastupljeni radovi i publikacije Marine Abramović, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Włodzimierza Borowskog, Vlaste Delimar, Nuše i Sreča Dragan, Čedomira Drče, Grupe Bosch + Bosch, Grupe Kod, Grupe OHO, Grupe šestorice autora,Vladimira Gudca, Ivana Ladislava Galete, Sanje Iveković, Željka Jermana, Tadeusza Kantora, Eustachya Kossakowskog, Edwarda Kraśinskog, Ratomira Kulića, Vlade Marteka, Slavka Matkovića, Ivana Picelja, Porodice bistrih potoka, Bogdanke Poznanović, Mladena Stilinovića, Josipa Stošića, Balinta Szombathya, Darka Šimičića, Slobodana Tišme.

Kustosica izložbe: Jasna Jakšić, voditeljica knjižnice MSU-a
 
Projekt „Digitalizacija ideja“ i izložba „NOarhiv“ ostvareni su uz potporu programa Kultura 2007-2013 Europske unije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, ERSTE Stiftung, Artmentor fondacije Lucern.
 
MSU Zahvaljuje na suradnji: Ingrid i Živojin Dacić, Mladen Stilinović, Branka Stipančić, Darko Šimičić, Kunsttrans Zagreb
 
Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavagardnih umjetničkih praksi
 
Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi zajednički je projekt koji je inicirao Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, a okuplja Muzej savremene likovne umetnosti Vojvodine, Modernu galeriju u Ljubljani i Muzej moderne umjetnosti u Varšavi. Središnji dio projekta je internetska baza podataka u kojoj je okupljena i predstavljena digitalizirana građa iz zbirki, arhiva i knjižnica partnerskih muzeja, kao i privatnih arhiva. Riječ je o uglavnom nekonvencionalnim umjetnički radovima i publikacijama, koji su u vrijeme nastanka, od šezdesetih do osamesetih godina 20. stoljeća, nastojali djelovati izvan muzejskih postava i zatvorenosti staklenih vitrina. Danas njihova rijetkost i krhkost traži posebnu zaštitu, koja je uglavnom u suprotnosti s načelima koja su dovela do nastanka.
 
Digitalizirane cjeline obuhvaćaju arhivsku građu grupe Gorgona, Radne zajednice umjetnika Podroom, Nove umjetničke prakse i Galerije proširenih medija, te niz knjiga umjetnika i umjetničkih časopisa iz dokumentacije, zbirki i knjižnice MSU-a, arhiv grupe OHO iz Moderne galerije u Ljubljani, zbirku konceptualne umjetnosti Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i fotografski opus Eustachya Kossakowskog vezan uz zbivanja oko Galerije Foksal.

Kvalitetnim reprodukcijama, na sučelju prilagođenom sadržajima i formatima izvornih radova i njihove dokumentacije, nastojali smo ne samo potaknuti interes široke publike za razdoblja neoavangarde i konceptualizma, koja na prvi spomen asociraju na elitizam i hermetičnost – nego i ponuditi što vjerniju i dostupniju informaciju iz koje će polaziti daljnja istraživanja. Uz eseje i dokumentaciju predavanja, Digitizing ideas donosi i interaktivni dio namijenjen primarno mlađoj publici. Njime smo htjeli naglasiti ponekad zanemareni element igre koji, u digitalnom kontekstu, može dati i dodatnu svježinu u otkrivanju priča iz arhiva.
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.