Natječaj

Natječaj za helsinški Guggenheim oborio rekord zaprimljenih radova

Autor/izvor: DAZ / dezeen / architizer 29/10/2014

Rekornih 1,715 natječajnih radova za helsinški Guggenheim muzej je dostupno na internetu, dok je odabir finalista još u tijeku, međutim u sjeni senzacije lansiran je kontra natječaj koji propituje kulturnu, financijsku i socijalnu održivost projekta.

Natječaj za novi Guggenheim muzej u Helsinkiju rezultirao je rekordnim odazivom s 1,715 natječajnih radova čime premašio onaj od 1,557 radova za Veliki egipatski muzej 2002. Solomon R Guggenheim Fondacija vodi niz institucija u svijetu, među kojima sigurno treba spomenuti njujorški dom fondacije, spiralni muzej Frank Lloyd Wrighta te Guggenheim Bilbao, koji je popularizirao grad na sjeveru Španjolske do te mjere da se fraza „Bilbao efekt“ ustalila u turističko-marketinškim sferama. Fondacija se u suradnji s gradom Helsinkijem odlučila na javni međunarodni anonimni natječaj kao prvu fazu ka realizaciji novog muzeja. Dok ocjenjivački sud od jedanaest članova izabire šest finalista koji će se boriti za prvu nagradu od 100 000 € - ostalih pet dobiva 55,000 € - organizatori su odlučili učiniti sve radove dostupnima na internetu! 1,715 radova pristiglo je iz 77 zemalja svijeta. Hrvatska nažalost nema svojih uzdanica, ali zato ostale možete pogledati OVDJE.

Naravno da ovakav događaj ne može proći bez kritičkog preispitivanja same inicijative. Next Helsinki je natječaj koji je pokrenuo arhitekt i pisac Michael Sorkin, kojim se pozornost želi skrenuti na drugačije kulturno brandiranje glavnog grada Finske. Proračun za novi Guggenheim je navodno 130 milijuna američkih dolara, dok samo licenca za naziv Guggenheim košta dodatnih 30 milijuna. U ovom kontekstu, Sorkin poziva na racionalnije trošenje sredstava poreznih obveznika te na promišljanje koncepta brendiranja grada američkim kulturnim brandom kao što je Guggenheim. Next Helsinki tim poziva stoga na pomoć pri isticanju gradske osobnoti i apetita građana Helsinkija za socijalnom, kulturnom i ekološkom pravednošću.

Next Helsinki natječaj otvoren je do 2. ožujka 2015., a detalje potražite ovdje. Kada već nemamo natjecatelje među 77 država u utrci za Guggenheim, možda hrvatski arhitekti pokažu više entuzijazma za alternativu.

Damir Sekulić via dezeen.com

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: