Radionica

Nada Dimić ili izvedbena igraonica za odrasle o vladanju Centrom oblikovanja svakodnevice

Autor/izvor: DAZ 18/11/2019

Pozivaju se svi zainteresirani na sudjelovanje u izvedbenoj radionici unutar projekta “Centar oblikovanja svakodnevice” Hrvatskog dizajnerskog društva, Muzeja za umjetnost i obrt, ULUPUH-a, Bacača Sjenki te Grada Zagreba.

Kada:
22, 24 i 29 studenog i 01, 06 i 08 prosinca (uključen besplatan topli obrok) – 3 petka i 3 nedjelje (od 09 do 16h) – prijave OVDJE!
 
Gdje:
POGON – Centar za nezavisnu kulturu i mlade, ulica kneza Mislava 11, Zagreb + ulice grada Zagreba
 
Voditelji izvoditelji radionice:
Boris Bakal, Sandra Uskoković, Veno Mušinović, Nino Sorić,  Andrea Čeko, Marija Georgiev.
 
O projektu:
Centar oblikovanja svakodnevice (COS) je dvogodišnji istraživački kulturni projekt HDD-a (hrvatskog dizajnerskog društva) te partnera (MUO-Muzeja za umjetnost i obrt, ULUPUH-A -Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Grada Zagreba i udruge Bacači Sjenki) u promišljanju osnivanja i upravljanja mogućom novom kulturnom institucijom u gradu Zagrebu.
Ta moguća buduća institucija (COS) bi se kroz stvaralačku, zagovaračku i kuratorsku djelatnost bavila promicanjem i razumijevanjem dizajna i oblikovanja u svim segmentima stvarnosti, svakodnevice te ljudskog djelovanja i postojanja uopće. Projekt osmišljavanja i istraživanje provedbenosti, učinkovitosti, svrsishodnosti i održivosti takve institucije ostvaruje se kroz financiranje iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski te sredstvima Ministarstva kulture RH.
 
O radionici “Nada Dimić ili izvedbena igraonica za odrasle o vladanju Centrom oblikovanja svakodnevice”:
Ova radionica će izvedbeno-dramaturški potaći i istražiti moguće sudioničke dinamike upravljanja jednom kulturnom institucijom u Republici Hrvatskoj u ozračju društvenih prilika, iskustva polaznika i voditelja te (ne)uslovljenosti postojećim zakonskim okvirima i (ne)prihvaćenim društvenim praksama. Svake nedjelje izvest ćemo jednu ili više varijanti istraženih modela.
Stvarni i zamišljeni prostor “Centra oblikovanja svakodnevice” ova radionica smješta u zgradu bivših tvornica Nada Dimić i Penkala-Moster (unutar povijesnog bloka grada Zagreba Bornina-Erdödyjeva-Branimirova-Domagojeva) uzimajući u obzir njihovu povijesnu i hipertekstualnu urbanu, arhitektonsku, ekonomsku te industrijsku baštinu i naslijeđe.
(na primjer: Za prvobitni izgled tadašnje tvornice pisaćeg pribora „Penkala“ zaslužan je zagrebački projektantski studio Honigsberg i Deutsch godine 1910., dok je zagrebački arhitekt Rudolf Lubynski projektirao nadogradnju trećega kata te novo oblikovanje uličnih pročelja godine 1919.; tvornica je prvo proizvodila pisaći pribor, zatim i tekstilne proizvode da bi bila zatvorena kao tvornica tekstila)
 
 
Bacači sjenki, višestruko nagrađivana i hvaljena umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, je također jedna od vodećih neprofitnih organizacija u Republici Hrvatskoj u polju proučavanja i provođenja sudioničkog upravljanja te inovativnih i participativnih umjetničkih, stvaralačkih i društvenih praksi. Ona uspješno i bez poteškoća isprepliće audiovizualno stvaralaštvo, međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko i kulturno djelovanje.
Kao vodeći partner na brojnim malim i velikim projektima na 4 kontinenta, u svom 19-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarili su više od 500 profesionalnih suradnji u više od 30 zemalja svijeta te realizirali više od 150 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija.
 
Bacači Sjenki svoje javno i stvaralačko djelovanje vide kao agens za promjenu percepcije svojih korisnika na različite akutne društvene, gospodarske i ljudske probleme i pojave, a svoju viziju vide kroz poticanje mikro-zajedništva i razvoj (kulturne) prakse samoodrživosti, uz kontinuirano i sustavno poticanje na svjesniji, odgovorniji i angažiraniji pristup stvaranju.
 
Poseban naglasak Bacači Sjenki stavljaju na politike proučavanja, istraživanja te stvaralačke upotrebe urbane i filmske kulturne baštine, resursnosti javnog i dijeljenog prostora, posljedica “tranzicijskih” procesa, statusa i oblika intime/zajedništva kao i na kritiku sustavne proizvodnje.
 
Snimanje radionice i izvedbi: 
Radionica i njezini izvedbeni dijelovi se snimaju i fotografiraju za potrebe promidžbe projekta. Prijavom na sudjelovanje polaznik daje pristanak za dokumentiranje. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.
 
Organizacija radionice: 
Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj poziva isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.
 
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.