Projekt

Muzej oceana i surfanja

Autor/izvor: DAZ 21/12/2011

Steven Holl Architects i brazilski arhitekt Solange Fabiao, za projekt Muzeja oceana i surfanja, osvojili su čak dvije nagrade tijekom ovog mjeseca: 2012 AIA Gold Medal i 2011 Annual Design Review Award. Zgrada muzeja je otvorena u lipnju ove godine.

Nagrada AIA (Američki institut arhitekata) Gold Medal dodijeljuje se za projekte i dostignuća koja kontinuirano pomiču granice kroz humanistički pristup formalnim eksperimentima. Projekt je izazvao međunarodnu pažnju svojim oblikovanjem koje kod posjetitelja izaziva dvostruki osjećaj - osjećaj položaja ispod neba i ispod mora.

Joe Valerio, jedan od žiratora nagrade 2011 Annual Design Review Award komentira projekt riječima: Ljepota ovog projekta je u ideji da se radi o surfanju. Uzmete jednu arhitektonsku formu i zatim je zaljuljate poput oceana, ispod površine isklizne funkcija. Kako bi se povezalo surfanje s funkcijom ispod površine, postoji Lanterna, bijela staklena lanterna koja prolazi kroz muzej. Efekt svjetla se mijenja tijekom dana unutar različitih prostora u kojima se reflektira ideja vala kao vode zaustavljene u zraku. Tipično za stil Stevena Holla, kvalitetno osvjetljenje i ovdje doprinosi cjelokupnom doživljaju muzeja.Muzej oceana i surfanja

Autori: Steven Holl Architects, Solange Fabiao
Lokacija: Biarritz, France
Površina: 4700 m2
Fotografije: Iwan Baan, Steven Holl Architects


Ispod neba i ispod oceana

Konkavna forma - Ispod neba definira karakter osnovnog vanjskog prostora – Oceanski trg, dok je konstrukcijom konveksnog stropa - Ispod mora formiran izložbeni prostor. Prostorne kvalitete zgrade doživljavaju se odmah pri ulazu gdje se iz lobija s prilazne rampe pruža širok pogled na izložbeni prostor. Na jugozapadnom dijelu zgrade formiran je prostor za skejtanje. Zapravo, oblikovanje cijele zgrade podsjeća na jednu veliku skejt rampu s umetnutim svjetionicima.


3D model


situacija

Ono što ovoj zgradi daje poseban identitet je integracija topografije u koncept. Vanjski prostor je produžetak zgrade i namjenjen je za festivale i druga dnevna događanja povezana s muzejskim programom. Vanjski prostor se sastoji od natkrivenih i nenatkrivenih površina i poziva na boravak, istraživanje i korištenje prema vlastitim potrebama.


tlocrtpresjeci


Dvije staklene gromade, unutar kojih su restoran i kiosk za surfere, aktiviraju vanjski prostor i analogijom se povezuju s dvije stijene na plaži vidljive u daljini. Na vrhu muzeja nalaze se restoran i vanjska terasa s  otvorenim pogledom na ocean.


analogija s dvije stijene na plaži

Više o projektu.
 

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: