Društveno održiva arhitektura

Mobilne nastambe za beskućnike

Autor/izvor: DAZ / designboom.com 06/02/2016

Gregory Kloehn je američki umjetnik iz Oaklanda koji reciklirajući nelegalno deponirani krupni otpad s ulica grada stvara male pokretne nastambe za gradske beskućnike.

Čovjek s naslovne fotografije članka ne traži staro željezo za otkup na nelegalnom odlagalištu otpada, kako možda izgleda. Gregory Kloehen je umjetnik iz kalifornijskog grada Oaklanda koji svoje kreativne kapacitete koristi kroz svoj  homeless homes project – inicijativu unutar zajednice kroz koju se stvaraju mala i kreativna rješenja za skloništa i nastambe za ljude koji su iz različitih razloga primorani živjeti na ulici. Klohen svakodnevno pročešljava hrpe otpada, komercijalnog, krupnog i otpada iz domaćinstva u potrazi za građevinskim materijalom – vratima, prozorima, paletama, kotačima i drugim stvarima koje bi mogle biti prenamijenjene u mediji za arhitektonski razvoj i time umanjiti financijski utjecaj u procesu stvaranja doma ili utočišta.Kroz upcycling Klohen je stvorio desetke jedinstvenih mobilnih nastambi za potrebite u svom gradu i zajednici. One variraju u oblikovanju i bojama od ružičastih, žutih, nebesko plavih do žarko crvenih ističući individualnost svake mobilne nastambe. Prozori i ogledala omogućuju dnevno osvjetljenje, a svaki je opremljen i vratima koja pružaju osjećaj sigurnosti za svoje stanare. Pametna upotreba materijala i  njihova reinterpretacija omogućuju kvalitetniji nomadski stil života za svoje vlasnike, izbjegavajući pri tome kompleksnost trajnih nastambi sa svojim tehničkim i pravnim reperkusijama.


umjetnik i budući stanar guraju mobilnu nastambu kroz grad

Kratki video o radu Gregorya Kloehna pogledajte ovdje.
via: designboom, sve fotografije brian j reynolds

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: