GUP

Ministarstvo graditeljstva odlučilo: Zagrebački GUP nije dobio zeleno svjetlo i mora na doradu

Autor/izvor: DAZ/ jutarnji.hr 15/11/2019

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je stav struke te odlučilo odbiti Izmjene i dopune GUP-a.

Nakon brojnih istupa Društva arhitekata Zagreba u suradnji s pet institucija iz područja arhitekture i urbanizma (Hrvatskom komorom arhitekata, Udruženjem hrvatskih arhitekata, Udrugom hrvatskih urbanista, Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata i Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu) Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je stav struke i ponovno obustavilo donošenje Izmjena i dopuna GUP-a.
 
Kako doznaje Jutarnji list, Zagrebački GUP nije dobio zeleno svjetlo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a tu vijest na brifingu će objaviti potpredsjednik Vlade i resorni ministar Predrag Štromar.
 
"Nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da isti treba dopuniti. Iako je nakon provedene ponovne javne rasprave o GUP-u zaprimljen dorađen elaborat, prema dopisu Ministarstva isti treba dodatno doraditi", stoji u odluci Ministarstva. To je već drugi puta da je Ministarstvo graditeljstva odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.
 
Podsjećamo, DAZ je pokrenuo javnu i stručnu raspravu o ovim temama javnim izlaganjem beogradskog primjera „Beograda na Savi“ u ožujku 2019. godine, prije svih drugih javnih i stručnih promišljanja. Nastavili smo analizirajuću prve dostupne skice tada još nedefiniranog investitora iz Dubaia, pišući Otvoreno pismo Gradu Zagrebu o planskoj neprihvatljivosti u travnju 2019. godine, koje smo i osobno prenijeli na sastanku s gradonačelnikom Grada Zagreba krajem travnja 2019. godine. 
 
Novim Otvorenim pismo u lipnju 2019. godine i Javnim istupom u srpnju 2019. godine o Izmjenama GUP-a ukazali smo na sve neprihvatljive elemente takve izmjene Plana, koje je potvrdilo i Ministarstvo graditeljstva, te doveli Izmjene i dopune GUP-a Zagreba do Ponovne javne rasprave. Reagirali smo i na objave o nelegalnom natječaju za prostor „Zagrebačkog Manhattana“ na ArchDaily-ju, pozvali Ministarstvo kulture i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na očitovanje o neusklađenostima Izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a. 
 
S najavom ponovne javne rasprave o zagrebačkom GUP-u, zajednički smo na njenom početku krajem srpnja 2019. godine ukazali na ponovne nedostatke i pozvali sve kolege na sudjelovanje u raspravi. U javnoj raspravi smo sredinom kolovoza 2019. godine detaljno i stručno obrazložili te predali 15 neoborivih primjedbi, a zajednički smo početkom rujna 2019, u skladu sa Zakonom, pozvali Grad Zagreb za dostavu Izvješća s javne rasprave.
 
U listopadu smo predložili niz rješenja za donošenje aktualnih Izmjena i dopuna GUP-a Zagreba, naglašavajući kako bi donošenjem izmjena i dopuna GUP-a  gradski zastupnici napravili nepovratnu štetu gradu Zagrebu i njegovim građanima te otvorili mogućnost nekontroliranih ekscesa s trajnim posljedicama za prostorni razvoj, identitet i sliku grada Zagreba.
 
Početkom studenog pozvali smo na obustavu Izmjena i dopuna GUP-a s obzirom na to da je rok za ispravke prekoračen. Nakon prvotnog odbijanja izdavanja suglasnosti od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Grad Zagreb mogao je u roku od 90 dana ispraviti konačni prijedlog, no propustio je to učiniti. Ponovnim odbijanjem Izmjena i dopuna GUP-a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je sve istupe DAZ-a i drugih institucija iz područja arhitekture i urbanizma koje su se intenzivno zalagale za uvažavanje stručnog mišljenja i obustavu donošenja spornog dokumenta.
 
Bruno Konjevic / CROPIX
 
Još jednom naglašavamo da se svi ključni projekti od važnosti za Grad i građane grada Zagreba mogu provesti prema već važećem Generalnom urbanističkom planu te ne postoji niti jedan jedini razlog zbog kojeg bi hitno donošenje izmjena i dopuna bio imperativ, a pogotovo ne pitanje opstanka ili napretka grada Zagreba.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.