Predavanje

Mikropolitike: Institucionalni afekti u rumunjskom docu-noiru

Autor/izvor: DAZ 02/11/2011

Pozivamo vas na predavanje koje će se održati u petak 04.11.2011. u 19 sati u prostorijama DAZ-a. Predavanje na temu Institucionalni afekti u rumunjskom docu-noiru održat će Biro za melodramsko istraživanje.

Predavanje:
The Bureau of Melodramatic Research (Biro za melodramsko istraživanje): Institucionalni afekti u rumunjskom docu-noiru

petak, 4.11.2011. u 19 h
u DAZ-u, Trg bana Jelačića 3/1

Postkomunističkog gledišta nedavna rumunjska prošlost čini se uronjena u duboki mrak i obilježena jakim kontrastima, pri čemu mrka tama uvijek pada na iste političke temelje. Komunistička prošlost često se opisuje kao crna (Crna knjiga komunizma) i teška («olovna kruna komunizma») te se uspješno uravnotužuje svijetlim i jasnim «post», koje se beskonačno projicira na neku blisku ili daleku budućnost.  Prostor-vrijeme toga «post» nema nikakvu drugu službenu definiciju osim one u suprotnosti s «komunizmom». Svi ovi trikovi za osvjetljavanje filma i specijalni efekti praktički su dijelom nepisanog priručnika punog smjernica za inscenaciju 20. stoljeća u Rumunjskoj.  

Lokalni stručnjaci de facto djeluju kao državno sponzorirani specijalni agenti Instituta za istraživanje komunističkih zločina. Oni pretražuju arhive, prikupljaju dokaze, cut&paste-aju biografije, objavljuju izvještaje kako bi izdvojili prvobitne krivce i njihove zločine. Emocionalni višak vrijednosti arhiva igra ključnu ulogu u ovom procesu. Međutim, samo postojanje ovih arhiva omogućila je birokratska ambicija nekadašnje Securitate koja je u osnovi naručila ovu golemu (auto)biografsku «literaturu» općeg nadzora. Krute činjenice nemoguće je odijeliti od grozomorne fikcije. 

Audicija je otvorena za umjetnike, dizajnere, inženjere zvuka, filmske režisere i pisce koji se bave novijom poviješću. Oni su pozvani da odigraju ulogu u ovom filmu, uvjereni da će to biti nacionalniblockbuster. Korice knjiga, posteri, zvučne instalacije, izložbeni postavi, spomenici, sve su to rekviziti za ovu multimedijalnu fikciju. Rumunjski Novi val je pod utjecajem istih filmskih pravila doku-fikcije. Prikaz komunističkog iskustva oslanja se moćne negativne afekte: dramu, traumu, samoviktimizaciju, sve pod izlikom objektivnosti i realizma.


The Bureau of Melodramatic Research (Biro za melodramsko istraživanje) je ovisna institucija bez stalnog prostora koja se bavi analizom različitih elemenata melodramskog žanra i njihovim utjecajem na političke, društvene i kulturne sfere. Oslanja se na stratešku suradnju s drugarskiminstitucijama te prati i istražuje njihove rezerve emocionalnog kapitala. Prve privremene prostorije BMR-a bile su otvorene u Bukureštu 2009. godine uz potporu nekoliko rumunjskih javnih institucija, koje su pristale posuditi nužne komade namještaja i na taj način doprinijeti analizi birokratske sentimentalnosti.

http://thebureauofmelodramaticresearch.blogspot.com/

Serija predavanja Mikropolitike u 2011. godini fokusirana je na istraživanje prostora u kojima se generira, proizvodi i predstavlja suvremena umjetnost, i to na niše, one međuprostore između galerija, muzeja i tzv. off-prostora. Njihov među-status vidimo kao priliku koja dopušta svestrani pristup izlaganju pri čemu izložba postaje neka vrsta dispozitiva, kulturalne prakse orijentirane na kontekst i oblikovane prema njemu koja komunicira kroz specifična društveno-politička pitanja.

organizator:   [BLOK]

Biankinijeva 3/1, Zagreb
www.blok.hr
blok@blok.hr

podržava: Društvo arhitekata Zagreb (DAZ)

program omogućili: Ministarstvo kulture RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.