Grad

Mijenjam krizu za grad

Autor/izvor: DAZ / Damir Sekulić 21/11/2013

Mijenjam krizu za grad“ moto je, od Goethe Instituta iniciranog projekta, We-traders – europske platforme niza inicijativa i urbanih akcija kojima je cilj promijeniti način izmjene roba, znanja i vještina uslijed i dalje osjetne gospodarske krize.

Skupina susjeda prenamjeni napušteni prostor u kvartu, vlasnik vrta otvora svoju parcelu za testiranje poduzetničkih ideja mladih. U cijeloj Europi, osobito u južnim članicama EU građani se organiziraju i preuzimaju inicijativu za pokretanje stvari u svojim gradovima. Malim projektima koji uključuju dizajnere, aktiviste, arhitekte ili obične građane pokušava se promijeniti poimanje vrijednosti i dobara te način njihove razmijene odupirući se gospodarskoj krizi u urbanom krajobrazu. Pad kupovne moći i potrošnje koji je neminovno doveo do povećane nezaposlenosti i milijune približio granici siromaštva doveo je u mnogim gradovima ne samo do preispitivanja odnosa kupaca i prodavatelja, nego i do društvene polarizacija kakvoj smo svjedoci i u Hrvatskoj. Pokušavajući iznaći način nošenja s krizom suočeni smo brisanjem jasnih granica između aktera u ekonomiji; potrošač postaje ko-proizvođač, bilo iz potrebe za promjenama ekonomskih paradigmi, za kojima politika svojom inertnošću kasni ili samo iz potrebe za pukim preživljavanjem. Suprotstavljajući se bezizlaznosti i društvenoj radikalizaciji kao posljedici frustracije životnom situacijom negdje u Europi ipak postoje svijetli primjeri otpora famoznoj krizi.

We-Traders je platforma namijenjena upravo ovakvim inicijativama već prisutnim diljem Europske unije. Cilj je stvoriti produkcijske okvire za aktualne i buduće We-tradere promovirajući time stvaranje novih i socijalno održivih sustava razmijene dobara. Goethe Institut sa svojom mrežom podružnica u Torinu, Lisabonu, Madridu, Toulouseu i Berlinu organizira niz foruma, radionica, izložbi i poziva putem web-a za sudjelovanje u lokalnim manifestacijama. Umrežavanje projekata, ljudi i ideja te njihovo prezentiranje cilj je ovog hvalevrijednog projekta.


Madrid

Campo de Cebada je primjer prostora namijenjenog gradnji bazenskog kompleksa u srcu Madrida, čija gradnja je odgođena uslijed kriza, a u međuvremenu korištenje je programirano i planirano od samoorganiziranih građana u inicijativu elcampodecebada.org.
Drugi primjer je A Linha (linija) projekt ureda Urban Nomads koji teži oživljavanju napuštenih prostora u lisabonskoj Alfami, najstarijem kvartu u gradu, kroz strategiju preklapanja silnica korištenja i programiranja prostora. U torinskom kvartu San Salvario stanovnici su se također organizirali stvorivši komplementarnu nadopunu kulturnih sadržaja, programa i razmjene dobara javnom gradskom bazenu u multietničkom urbanom kontekstu.


Lisabon


Torino


Torino


Više o projektu We-Traders saznajte ovdje.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: