Ljetna škola

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Motovunu

Autor/izvor: DAZ 17/07/2015

U Motovunu, u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će se od 4.-11. kolovoza 34. međunarodna ljetna škola arhitekture prema priloženom programu. Program je iznimno bogat i atraktivan, a u mnogim je aktivnostima trajno otvoren za sve koji se žele pridružiti (predavanja, prezentacije, izložbe, diskusije i stručni obilasci).

U okviru stalnog ciklusa Tradicija, kreativnost i održivost, obrađuju se teme prvenstveno vezane za obnovu istarskih gradova u kontekstu šireg prostora Istre; od urbanih detalja, tematski i po složenosti različitih zadataka za urbane i ruralne cjeline, do istraživanja i projekata koji su značajni za Istarsku županiju i ovu EU Regiju, a od 2007. godine s izrazitim usmjerenjem na koncept održive arhitekture i razvoja.

Primjenom izvorne metode računalne podrške (CAAD) u kreiranju modela obnove gradova već dvadesetak godina Škola prednjači tako osmišljenim i organiziranim radom u odgovarajuće opremljenom Studijskom centru koji se nalazi u zgradi na glavnom gradskom trgu Andrea Antico br. 5.

Različite teme uređenja javnih gradskih prostora, prije svega u Motovunu; trgovi, zidine, arhitektonske cjeline (budući Studentski dom) i izdvojene zgrade (Komunalna palača i interpolacije), prometne infrastrukture (prilazna cesta i stubišta - rampe), urbane opreme i vizualnih komunikacija, zaštite okoliša i sl., do recentnih aktualnih tema poput obnove Istarske željeznice Parenzane, odnosno njenog tunela u Motovunu. Ove je godine glavna tema Nadzemne i podzemne interpolacije.

Ove će godine sudjelovati predavači i studenti iz Danske, Njemačke, Francuske, Austrije, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Hrvatske i po prvi puta iz Južne Amerike - iz Čilea. Održat će se i stručne prezentacije sponzora - proizvođača suvremenih građevinskih materijala, instalacijskih sustava i opreme.U ovogodišnjem programu je održavanje 8. međunarodnog seminara o arhitekturi pasivne kuće u okviru europskih projekata PASS-NET i po prvi put projekta PassREg u organizaciji Konzorcija pasivna kuća Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom. Održat će se 5. EPBD - IDES-EDU seminar 5.8., 10. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture i višednevna 10. međunarodna dječja likovna radionica u suorganizaciji s društvom „Naša djeca“ iz Motovuna u srijedu, 6.8.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih radova će se održati navečer 10.8. na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra.  

Već tradicionalna izložba studentskih radova na kojoj se izlažu radovi prethodne generacije, otvorit će se 7.8. u 20:30 u Multimedijskom centru LUKA u Puli, u suradnji s Društvom arhitekata Istre (DAI-SAI). Uz izložbu radova 33. međunarodne ljetne škole arhitekture Tradicija, kreativnost i održivost, Motovun 2014., izložit će se i radovi 13. međunarodne radionice Arhitektura fortifikacija Pula - Brijuni 2014. u suorganizaciji s Ministarstvom kulture RH, Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni i Arheološkim muzejom Istre. U toj su radionici prethodnih godina sudjelovali studenti i predavači s Arhitektonskih fakulteta Sveučilišta iz Ljubljane, Zagreba, Lavova, Krakowa i Graza, Geodetskog fakulteta iz Zagreba i Tehničkog veleučilišta iz Zagreba.

POSTER

Kontakti za više informacija i prijave:
miscevic@arhitekt.hr                                               
motovun@arhitekt.hr                                               
www.arhitekt.hr  www.kpk.hr          

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: