Arhitektura

Malene kuće skrivene iza reklamnih panoa pružaju besplatan smještaj za beskućnike

Autor/izvor: DAZ / inhabitat 01/08/2014

Slovačka tvrtka Design Develop razvila je inovativno rješenje za pružanje utočišta beskućnicima. Projekt Gregory je kompaktno, trostrano prebivalište skriveno iza reklamnih panoa, koje bi se djelomično moglo financirati prodajom oglasnog prostora na svojim vanjskim zidovima.

Beskućništvo je kompleksno globalno pitanje i pronalaženje rješenjauključuje koordinaciju više polja i usluga. Projekt Gregory nastoji osigurati alternativna prebivališta beskućnicima koja su ujedno i prostor za oglašavanje. Reklamni panoi zahtjevaju skupo postavljanje, održavanje i najam, a projekt Gregory optimizira konstrukciju kako bi mogla služiti i kao stambeni prostor.

 

 

 

Kako bi opremili strukturu dimenzije panoa su očuvane te im se dodaju drvene ili čelične stepenice. Unutrašnjost je podjeljena u dvije prostorije. Prvu čine ulazni prostor, kuhinja s malim uredskim stolom i krevet koji je smješten iznad spremišta. Druga prostorija sadrži kupaonicu s tuš kabinom i garderobom. Konstrukciju čine drveni okviri na betonskoj podlozi koji su obloženi OSB pločama.

 

 

 

 

Projekt Gregory predviđen je za Bansku Bistricu u Slovačkoj, gdje bi bio lako izvediv zahvaljujući postojećim dovodima struje i vode. Autori pak vjeruju da je lako primjenjiv i drugdje, ukoliko se unaprijed provede odgovarajuće istraživanje i savjetovanje. Projekt bi bio financiran od strane tvrtki i investitora koji bi pomogli u izgradnji ili dugoročno unajmili reklamni prostor. Projekt Gregory je neprofitna platforma besplatno dostupna gradovima za provedbu. Zamišljen je kao “open source” projekt kako bi arhitekti, dizajneri i umjetnici mogli raditi na njemu i razvijati nova rješenja.

 

 

 

Više o projektu potražite na službenim stranicama.

 

Via inhabitat.com

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: