Promocija knjige

Lovro Perković - Estetika prostora i senzibilitet konteksta

Autor/izvor: DAZ 22/02/2016

U ponedjeljak 29. veljače 2016.,  s početkom u 19 h, u Društvu arhitekata Zagreb (Trg Bana Josipa Jelačića 3/1), biti će predstavljena knjiga dr.sc. Sandre Uskoković „Lovro Perković - Estetika prostora i senzibilitet konteksta“. O knjizi će govoriti dr.sc. Feđa Vukić,  Maroje Mrduljaš i dr.sc.Tomislav Premerl.  

Tema knjige život je i djelo arhitekta Lovre Perkovića pri čemu je autorica nastojala osvijetliti ulogu i značenje arhitekta Lovre Perkovića u povijesti hrvatske moderne arhitekture i urbanizma, s ciljem uspostavljanja vrijednosnog suda o bogatom arhitektonskom opusu koji je ostvario u razdoblju od 1930-ih do kraja 1970-ih godina, a koji je dosad bio neistražen i marginaliziran. 

U prvom poglavlju opisuje se i analizira arhitektovo studentsko razdoblje u Pragu, potom povratak i boravak u rodnom Splitu prije Drugog svjetskog rata, odlazak u Dubrovnik tijekom ratnih godina, te povratak u Split nakon završetka rata, gdje će boraviti do kraja života. 

Drugo poglavlje započinje predstavljanjem i obrazlaganjem teoretskih radova i promišljanja arhitekta Lovre Perkovića na temu suvremene arhitekture u poslijeratnom razdoblju. Potom analiziram aktualna međuratna arhitektonska i društvena zbivanja u Hrvatskoj i Čehoslovačkoj Republici u razdoblju Perkovićeva aktivnog arhitektonskog djelovanja; regionalne specifičnosti dalmatinske arhitekture; uz završni osvrt na poslijeratnu hrvatsku arhitekturu kao teoretski okvir za bolju i jasniju kontekstualizaciju i definiranje Perkovićevih poslijeratnih arhitektonskih ostvarenja. 

Treće poglavlje obuhvaća cjeloviti Perkovićev arhitektonski opus unutar gotovo pola stoljeća aktivnog djelovanja kao i povijesno-društvene okolnosti vezane uz njihov nastanak. U četvrtom, zaključnom poglavlju, Perkovićevo arhitektonsko-urbanističko stvaralaštvo je kritički obrađeno i analizirano u odnosu i usporedbi s hrvatskim i svjetskim arhitektonskim kretanjima i ostvarenjima, otkrivajući pritom izvornost i jedinstvenost autorovih ideja i inovacija, kao odlučujućeg doprinosa hrvatskoj arhitekturi druge polovice 20. stoljeća, čime je ujedno proširio problematsko polje navedenog razdoblja. 

Perkovićev osebujni opus svjedoči o svestranosti stvaralaštva i promišljanja moderne i suvremene arhitekture, u kojem mu je uspjelo pomiriti tradiciju i avangardu, umjetnost i tehnologiju, ekonomičnu racionalizaciju i estetiku, te individualnost i kolektivni osjećaj za društvo, kao bitne čimbenike u ostvarenju modernog društva i života. Lovro Perković je doista bio suvremen arhitekt koji je uvažavao značenje konteksta u arhitekturi i promišljao prostor kao svojevrsni estetski fenomen, te je kroz čitavo stvaralaštvo tražio kompromis između pitanja ekonomičnosti i estetike u arhitekturi, sagledavajući pri tome estetiku kao jedan, ali ne i jedini, isključivi aspekt arhitekture.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: