Tribina

Lokalna kultura pod pritiskom

Autor/izvor: DAZ 17/07/2013

HNK Split i Platforma 9,81 organiziraju javnu tribinu u sklopu 59. Splitskog ljeta, na temu Lokalna kultura pod pritiskom turizma. Tribina se održava u četvrtak, 18. srpnja, s početkom u 21 sat, na Carrarinoj poljani u Splitu.

Na tribini sudjeluju dr. sc. Saša Poljanec Borić, sociolog turizma (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), dr. sc. Jurica Pavičić, novinar Jutarnjeg lista i pisac, Vedran Matošić, direktor Turističke zajednice grada Splita, te Slaven Tolj, umjetnik i ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka.

Moderator tribine: Dinko Peračić, arhitekt, Platforma 9,81.

Tribina će u kratkom vremenu ocrtati lice i naličje turizma; blagodati koje zbog njega uživamo i posljedice koje zbog toga podnosimo. Kako živimo od turizma i što bi bilo da turizma nema? Što sve propuštamo, što smo zanemarili, što nam se događa dok živimo u turističkom društvu i prostoru. Je li moguće uspostaviti dijalog između onih koji vjeruju u turističku budućnost i vide sve njene razvojne potencijale i onih drugih koji u nju ne vjeruju i upozoravaju da turizam troši resurse i pasivizira društvo.

Da nije turizma živjeli bi kao u nekoj siromašnoj zabiti. Turizam nam je donio prosperitet i blagostanje - složit će se većina. Potisnuli smo proizvodnju, zanemarili kvalitete prirodnog i urbanog okoliša, kulturne djelatnosti sveli na suvenire i spektakle - žale se pojedinci . - Zar nismo sposobni graditi sadržajnije i naprednije društvo?

Javna tribina održava se kao suradnja programa Forum / 59.Splitsko ljeto i Urbanistička početnica / Platforma 9,81. Program Forum predstavljaju otvorene tribine na kojima je ulaz slobodan i na kojima sudjeluju osobe iz javnog života koji grad i naš današnji trenutak žive, o njemu promišljaju i pišu.

Urbanistička početnica je partnerski edukativno - informativni projekt koji se sastoji od dva segmenta, radionica namijenjenih prvenstveno učenicima srednjih škola i javnih predavanja za stručnu i širu javnost. Projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša. Osnovni cilj ovog projekta jest educirati mlade ali i sve zainteresirane o urbanizmu, prostornom planiranju i gospodarenju prostorom. Drugi je cilj informirati širu javnost o temama urbanog planiranja i utjecaja lokalnih i nacionalnih politika na prostor te potaknuti raspravu i pokazati inovativne načine planiranja, označavanja, identifikacije i komunikacije o i sa prostorima javnosti. U projektu sudjeluju arhitekti, urbanisti, sociolozi, dizajneri, teoretičari, umjetnici, novinari i aktivisti iz Hrvatske i šire.

izvor: halter.org

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: