Sekcija mladih

Lijepa bolnica Goljak

27/03/2011

U subotu ,19. ožujka, održana je druga po redu radionica projekta Sekcije mladih DAZ-a Akupunktura Grada. U suorganizaciji s udrugom Lijepa Bolnica okupili su se studenti i mladi stručnjaci iz područja arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, medicine i antropologije kako bi kroz interdisciplinarnu suradnju predložiti male intervencije u kompleksu Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, na adresi Goljak 2. Cilj radionice bio je integrirati sve ideje u niz jedinstvenih rješenja koje će se predložiti bolnici i potencijalnim sponzorima za realizaciju, u svrhu poboljšanja uvjeta rada, terapije i boravka. Inicijativu cijelog projekta je pokrenula predsjednica udruge Lijepa bolnica Hana Fazlić, dr.med., dok projekt Akupunktura grada potpisuju Rene Lisac, dipl.ing.arh. i Kristina Careva, dipl.ing.arh. Voditelji ove, u potpunosti volonterske kreativne radionice, su studentice arhitekture Martina Kapuđija i Uršula Juvan.

Paralelno se odvijala i radionica s djecom koja borave u bolnici, kao dio projekta Arhitektura i djeca u organizaciji Hrvatske komore arhitekata. Kroz nekoliko interaktivnih razgovora, voditelji Mia Roth-Čerina, dipl.ing.arh. i Bojan Mucko, stud.fil. i kult.antrop. potaknuli su djecu na kreativnu reakciju prema postojećim prostorima bolnice. Prikupljeni rezultati poslužili su kao inspiracija za kreativna rješenja sudionika.

Nastavak radionice održat će se u nedjelju, 27. ožujka, kada će radionica i završiti. Prezentacija rezultata radionice biti će u srijedu, 30. ožujka, u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, Goljak 2, s početkom u 18 sati.

Cilj udruge Lijepa bolnica u ovom projektu je uljepšavanje prostora Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama sa ciljem stvaranja prostora koji će biti pacijentima ugodan za boravak, a zdravstvenim djelatnicima stimulativan radni okoliš. Udruga svoje djelovanje temelji na rezultatima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da izloženost bolesnika ugodnom bolničkom okolišu koji bolesniku pruža ugodu i odmor, smanjuje stres i anksioznost, poboljšava raspoloženje i odvraća od briga. Također, u ugodnom bolničkom okruženju, bolesnik ima manju potrebu za lijekovima protiv boli, bolje surađuje s liječnikom u toku svog liječenja i brže se oporavlja.

Sudionici radionice:

1. Hana Fazlić, dr.med.
2. Rene Lisac, dipl.ing.arh.
3. Kristina Careva, dipl.ing.arh.
4. Mia Roth Čerina, dipl.ing.arh.
5. Bojan Mucko, stud.fil. i kult.antrop.
6. Uršula Juvan, stud.arh.
7. Martina Kapuđija, stud.arh.
8. Dr.sc. Nikolina Jovanović, dr.med.
9. Marinko Murgić, stud.diz.
10. Ivana Rubelj, aps.graf.diz.
11. Olja Ivanović, stud.arh.
12. Maja Grđan, dipl.ing.kraj.arh.
13. Ivana Šajn, stud.arh.
14. Helena Miler, stud.arh.


O Sekciji mladih Društva arhitekata Zagreba

Sekcija
mladih Društva arhitekata Zagreba osnovana je 2010. godine s ciljem promocije studenata arhitekture i mladih arhitekata te njihovih radova. U svom djelokrugu ima organizaciju izložbi, predavanja, radionica, natječaja i drugih prigodnih događanja u svrhu informiranja i potpore mladim arhitektima. Sekcija trenutno radi na projektima Akupunktura grada i Zagreb-arhitektonski vodič. Projekt Akupunktura grada provodi radionice u kojima, kroz interdisciplinarnu suradnju, različite struke preciznim i malim, gotovo akupunkturnim, intervencijama u zanemarene i potencijalne mikro lokacije učinkovito utječu na cjelokupna socijalna kretanja. 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.