Vijesti

Le Corbusier na popisu UNESCO baštine

Autor/izvor: UNESCO / DAZ 18/07/2016

Na popis UNESCO-ve baštine dodano je sedamnaest Le Corbusierovih djela iz sedam različitih zemalja, za izniman doprinos modernizmu i presudan utjecaj na suvremenu arhitekturu dvadesetog stoljeća.

Među građevinama koje su dodane na popis UNESCO-ve baštine nalaze se antologijske Villa Savoye, Unité d’habitation Marseille, Chapelle Notre-Dame-du-Haut de Ronchamp, Kapitol u Chandigarhu, Muzej zapadne umjetnosti u Tokiju, ali i dvije vile u naselju Weissenhof, kuća za dr Curutcheta u La Plati i Le Cabanon.

Navedene zgrade izgrađene su u razdoblju od pola stoljeća, kroz proces koji je Le Corbusier opisao kao strpljivo istraživanje. Karakterizira ih invencija novog arhitektonskog jezika i raskid sa povijesti.

Navedena Le Corbusierova djela odražavaju rješenja koje je modernizam pokušao primjeniti na izazove novih građevnih tehnika i potreba društva. Smještena na tri kontinenta i u sedam zemalja djela Le Corbusiera svjedoče i o internacionalizaciji arhitektonske prakse u dvadesetom stoljeću.

Više o svim zgradama koje su dodane na popis UNESCO-ve baštine na linku.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: