Svjetsko prvenstvo u nogometu

Lažne favele

Autor/izvor: DAZ / Damir Sekulic via Death & taxes 13/06/2014

Domišljati američki poduzetnik u suradnji s volonterima je tijekom svjetskog prvenstva u nogometu odlučio svojim mušterijama ponuditi jedinstveni doživljaj Brazila sagradivši lažne favele.

Nomad World Pub u Milwaukeeu se pripremio za svjetsko prvenstvo u nogometu. Naime kako donosi portal Death & taxes, ovaj američki bar je u svrhu pružanja "autentičnog" brazilskog ugađaja uz kvalitetno pivo i brazilske plesačice odlučio privremeno preurediti jednu ulicu i parkiralište u gradu u, ni manje ni više nego, brazilsku favelu. Kako sami kažu „Nomad event uključuje privremenu konstrukciju dvorišta inspiriranu bojama i duhom favela s brežuljaka Rio de Janeira, a sastojat će se od surf bara, Belair kantine, taco kolibe te će uključiti i brazilske plesačice.“ Zaključujući, vlasnik bara ističe kako je Nomad dom svih nogometnih navijača.

Nažalost, prave favele češće izgledaju nešto drugačije od američkog simulakruma, a njihovi stanovnici su proteklih nekoliko mjeseci glasno protestirali protiv velikih troškova održavanja svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu, a kako donosi Death & taxes 15 000 obitelji iz romantičnih i šarenih favela je dislocirano a mnogi od njihovih životopisnih domova su srušeni da bi se povećao broj parkirnih mjesta na novo obnovljenom stadionu Maracana u Riu, dok je cijena rekonstrukcije stadiona ravna troškovima izgradnje 200 škola. Međutim nije toliko ni to problem jer ne moramo ići do Brazila da bi svjedočili distorziranim principima javnog financiranja, uznemirujuće je što simuliranje i fetišiziranje, u principu, siromaštva na jedan čudan način na ovom primjeru govori o ne znaju ili o socijalnoj neosjetljivosti ili pak o obje stvari.


(prave) favele - Rio de Janeiro


(prave) favele - Rio de Janeiro


(prave) favele - Rio de Janeiro

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: