Arhitektura

Langarita Navarro - RBMA

Autor/izvor: DAZ 30/04/2013

Španjolski arhitekti Langarita i Navarro osvojili su nagradu za najbolje mlade arhitekte Europe Mies Van der Rohe svojim srednjoročnim projektom za Red Bull Music Academy u bivšoj madridskoj klaonici Matadero.

Uz godišnju nagradu Mies Van der Rohe, Europske unije i Fundacije Mies Van der Rohe, koju su, kao što smo pisali ovdje osvojili Henning Larsen Architects i Olafur Eliasson za konferencijski i kulturni centar Harpa u Reykjaviku na Islandu, dodjeljuje se i nagrada za najbolje ostvarenje mladih arhitekata koju su ove godine dobili María Langarita i Víctor Navarro za svoj projekt Red Bull Music Academy (RBMA) u staroj klaonici Matadero u Madridu.

RBMA je nomadski projekt organiziran svake godine u drugom gradu na svijetu, čime se nudi prilika 60 prethodno izabranih sudionika da se upoznaju i druže s glazbenicima i producentima na jednom mjestu, izmjenjuju iskustva i uče. Nakon katastrofalnog potresa u Japanu 2011. krakoročno je odlučeno promjeniti planirano mjesto održavanja – Tokyo, te je Madrid uskočio kao zamjena. Novi kulturni epicentar Madrida, transformirane klaonice Matadero su se nametnule kao savršena lokacije, te se RBMA smjestio u 4700 m2 velikoj hali Nave de Música.

Srednjoročnost projekta, striktna vremenska ograničenja te ograničenje proračuna bili su ključni faktori pri projektiranju za arhitekte Langarita i Navarro. Nadalje projektom nije bilo moguće intervenirati u samu strukturu hale te je bilo potrebno postići prilagodljivost i reverzibilitet u kratkom vremenskom roku, čime bi se hala u budućnosti mogla prilagoditi budućim događanjima. Primjer ovoga je upotrba vreća s pijeskom i biljaka koje se poslije mogu posaditi unutar Matadera. U neku ruku projekt koji je nastao je poput ruskih babuški, u prenesenom i doslovnom značanju, obzirom da su uz sve navedene morali biti zadovoljeni i tehnički kriteriji tonskih studija.

Kao rezultat nastaje projekt koji se razvija u interijeru hale u formi fragmentiranih urbanih struktura u kojima varijabilni odnosi blizine i neovisnosti, postojećeg i performativnog stanja mogu pružiti neočekivane scene za zajednicu i njene stanovnike.


foto © Luis Diaz Diaz


foto © Luis Diaz Diaz

Više o projektu pogledajte na stranicama Langarita i Navarro i na Archdaily-u

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: