Think Space

Kristina Lenard priprema site-specific Think Space instalaciju u Laubi

Autor/izvor: DAZ 27/10/2011

Prva Think Space Nekonferencija održat će se u suradnji s  Laubom, Kućom za ljude i umjetnost na zagrebačkom Črnomercu. U nastavku predstavljamo Laubu, partnera organizatora i Kristinu Lenard, mladu umjetnicu koja će ovom prilikom izvesti site-specific instalaciju.

Lauba, Kuća za ljude i umjetnost

Lauba nije samo obična galerija. S imenom koje ju savršeno opisuje - Kuća za ljude i umjetnost, ona predstavlja novo mjesto okupljanja umjetnika i znatiželjnika i od velikog je značaja za prezentaciju hrvatske suvremene umjetnosti. Otvorila je svoja vrata u lipnju ove godine i u sekundi postala novo 'in' mjesto na umjetničkoj sceni. 


Lauba, Baruna Filipovića 23a

Crna zgrada Laube, nalazi se u zagrebačkoj četvrti Črnomerec, unutar bloka gdje se planira izgradnja novog kompleksa Črnomerec centar. Nekad je to bila austrougarska jahaonica, a danas je potpuno suvremena galerija. Na arhitektonskom natječaju raspisanom 2007. godine pobijedio je projekt ureda AGP Dizajn, na čelu s Alenkom Gačić-Pojatina, no projekt kasnije preuzima arhitektica Morana Vlahović.


pročelje Laube

U ulaznom dijelu smješten je kafić, logično mjesto okupljanja za obje djelatnosti, umjetničku i uredsku. Cijeli prizemni prostor ostavljen je prohodan, bez interpoliranih elemenata, dok su uredski prostori smješteni na galeriji. Hodnik galerije tako postaja svojevrsna nadzorna šetnica s koje se pruža pogled na cijelu galeriju.


tlocrt galerije i izložbenog prostora
 

Lauba objedinjuje fundus Zbirke Filip Trade i aktualnu umjetničku produkciju. Umjetnici i umjetnice mlađe i srednje generacije, koje je Zbirka Filip Trade sustavno otkupljivala, napokon su dobili svoju pozornicu u gradu. Pod vodstvom kustosice Vanje Žanko, Lauba predstavlja njihove dosadašnje radove, ali služi i kao laboratorij za umjetničke eksperimente, te postaje mjestom kulturne inovacije.




Nestalni postav

Ove jeseni Kuća za ljude i umjetnost Lauba, uz već uhodani Nestalni postav, pripremila je i prvu samostalnu izložbu na svojoj stalnoj adresi. Izložbom Sweeping Confetti from the Floor of the Concrete Hole predstavljeni su najnoviji radovi hrvatskog slikara mlađe generacije, Zlatana Vehabovića. Osim izložbi, Lauba također ugošćuje radionice, razgovore s umjetnicima i druga događanja, kao što je Think Space Nekonferencija.


Zlatan Vehabović, Sweeping Confetti from the Floor of the Concrete Hole


Kristina Lenard

U sklopu projekta Misli prostor/Think Space, Kristina Lenard će u prostoru Laube po prvi puta napraviti site-specific instalaciju, dakle rad koji će se moći vidjeti u svojoj originalnoj formi na licu mjesta, a ne kao što je uobičajeno za umjetnicu – u formi fotografije smještene u lightbox. Lenard je u dosadašnjem radu gradila instalacije u studiju koje kasnije fotografira i izlaže u formi fotografije unutar lightboxa. Instalacije služe samo i isključivo kao objekt za fotografiranje.


Kristina Lenard, Interijer

Kad pričamo o samoj site-specific instalaciji, nećemo biti u mogućnosti vidjeti samu instalaciju već njezin zrcalni odraz, što je u konačnici jedan od prepoznatljivih faktora ako pričamo o Kristini Lenard. Umjetnica se vratila u prošlost i inspiraciju potražila kod slikara iz 17. stoljeća. Crnu, tamno obojanu reflektirajuću podlogu kao optičko pomagalo među prvima je koristio francuski slikar Claude Lorraine od kojeg je i kasnije poteklo ime Claude Glass za takvu vrstu optičkog pomagala. Kao glavni element instalacije, umjetnica će koristiti grab, prizivajući u memoriju kružni drvored graba iz Vrbovca, po kojemu je Kuća za ljude i umjetnost, Lauba, dobila ime. Isto tako, korištenjem crne zrcalne podloge i drugih crnih elemenata u konstrukciji, rad će se gotovo u potpunosti  integrirati u prostor u kojem je izložen.


Kristina Lenard, Ivan

Iako je po obrazovanju kiparica, u svom radu često se koristi fotografijom, konstrukcijom i dupliciranjem stvarnosti, odnosno Lenard najčešće koristi efekt zrcala. Kroz fotografije svojih zrcalnih instalacija obično navodi promatrače na pomisao da je prilikom izvedbe rada korišten Photoshop, no to su samo precizne kompozicije u prostoru kojima umjetnica postiže svoj cilj –  aktivira percepcije promatrača.

 Kristina Lenard završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na studijskim usavršavanjima boravila je u Krakowu (Poljska, Akademija likovnih umjetnosti) i Goteborgu (Švedska, Umjetnička akademija Valand). Izlagala je na dvadesetak samostalnih i skupnih izložaba u Hrvatskoj, Sloveniji, Japanu, Austriji, Njemačkoj i Švedskoj. Dobitnica je dvije stipendije (Kulturkontakt u Austriji i Stipendija Mino u Japanu) i Nagrade publike na 9. trijenalu hrvatskog kiparstva 2006.


Kristina Lenard

Pridružite nam se na prvoj Think Space Nekonferenciji od 18.11. do 20.11.2011., upoznajte inspirativni prostor Laube i pogledajte jedinstvenu instalaciju Kristine Lenard!

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.