Kulturna baština

Krapinski muzej neandertalaca u konkurenciji za Oznaku europske baština 2015

Autor/izvor: DAZ / minkult.hr 07/12/2015

Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište „Hušnjakovo” arhitekta Željka Kovačića predložen je za Oznaku europske baštine uz još 8 lokaliteta diljem Europske unije. 

Devet lokaliteta koji slave i simboliziraju europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju danas je predloženo za Oznaku europske baštine. To su: Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište „Hušnjakovo“ (HR), Olomouc Premyslid Castle and Archdiocesan Museum (CZ),  Sagres Promontory (PT),Imperial Palace (AT), Historic Ensemble of the University of Tartu (EE), Franz Liszt Academy of Music (HU), Mundaneum (BE), WWI Eastern Front Cemetery N°123 (PL) i European District of Strasbourg (FR).

Muzej krapinskih neandertalaca arhitekta Željka Kovačića smješten je u udolini između lokaliteta Hušnjakovo i brda Josipovac. Novi muzej pripada skupini muzeja Hrvatskog zagorja i građen je sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Krapine s ukupnom investicijom od 8.000.000 € u razdoblju 1999. – 2010. godine.

Muzej je povezan pješačkim stazama sa samim nalazištem krapinskog pračovjeka na brdu Hušnjakovo. Situiran je poprečno na smjer doline tako da pregrađuje dolinu i postaje njezin završetak. Volumen, proporcije i pročelje građevine proizašli su iz analize vjerojatnog izgleda urušene krapinske poluspilje, odnosno drugih sačuvanih staništa iz doba neandertalaca – obližnje Vindije i ostalih lokaliteta neandertalskog svijeta. Gotovo cijela građevina je ukopana, leđa i bočne strane cijelog objekta su u zemlji, a ravni krov prekriven je zemljom. Jedino je vidljivo pročelje izvedeno betonskom konstrukcijom obloženom miocenskim žutim pijeskom od kojega je bila građena i sama krapinska poluspilja. Na početku građenja ustanovilo se da je objekt planiran na nepovoljnim terenima za iskop i temeljenje. Sredina doline slabo je nosiva naslaga sedimenta, pa je trebalo izvesti temeljenje pilotiranjem, dok su se bokovi od naizgled trošnog konglomerata pokazali pretvrdi za hidraulične čekiće, te se iskop izveo miniranjem. Postojeći potok kanalom je proveden ispod objekta, a ispred muzeja premošten je prohodnom rešetkom.(Više o muzeju smo pisali ovdje.)



Države članice su ove godine u prvom krugu izabrale 18 lokaliteta od kojih je nezavisno povjerenstvo Europske komisije danas izdvojilo i predstavilo njih devet. Komisija će Oznaku dobitnicima službeno dodijeliti u veljači 2016., a svečana dodjela održat će se u travnju 2016. u Bruxellesu.

Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: „Ovi lokaliteti predstavljaju put Europe prema jedinstvu, borbi za mir i izgradnji našeg povijesnog naslijeđa. Oni su posebno mjesto slobode, demokracije i otvorenosti u Europi te nas podsjećaju na vrijednosti koje moramo njegovati i promovirati danas više nego ikada. Toplo pozivam sve da otkriju ove lokalitete i uživaju u njima.“

Oznaka europske baštine je inicijativa EU kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti lokaliteta u europskoj povijesti, kulturi i razvoju. Oznaka se dodjeljuje svake dvije godine, a svaka država članica EU može predložiti po dvije lokacije dok povjerenstvo odabire jednu lokaciju u svakoj državi članici. Ministarstvo kulture je 2015. g. prvi puta dobilo priliku prijaviti dva hrvatska lokaliteta za Oznaku europske baštine: Muzej krapinskih neandertalaca i Centar industrijske baštine Rijeke.

Za Oznaku europske baštine 2015. od hrvatskih prijavitelja Komisija je predložila Muzej krapinskih neandertalaca koji je smješten nedaleko svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Oznaka za Muzej znači uspješniju promociju prapovijesne prirodne baštine široj europskoj publici. Kroz povezivanje s drugim europskim lokalitetima kojima je Oznaka dodijeljena Muzeju bi se pružile dodatne mogućnosti suradnji, razmjene izložbi, zajedničke promocije i kreiranja novih projekata.



U protekle dvije godine 20 lokaliteta (2014 Panel Report i 2013 Panel Report) primilo je Oznaku. Potpuno izvješće povjerenstva Europske komisije dostupno je ovdje. Više na stranicama Komisije.

http://www.min-kulture.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.