Zagreb za mene

Konferencijom za novinstvo predstavljen projekt Zagreb za mene

Autor/izvor: DAZ 06/02/2015

Projekt Zagreb za mene – urbana revitalizacija javnih prostora u gradu Zagrebu koji se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom, Društvom arhitekata Zagreba, Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Akupunkturom grada predstavljen je jučer, 5. veljače na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Zagreb za mene opsežni i ambiciozni projekt, koji uključuje niz institucija kao i javnost predviđa zahvate i intervencije na 17 lokacija u Gradu Zagrebu kojima bi se neiskorištene javne površine prenamijenile. Uz arhitekte, prostorne planere, dizajnere, umjetnike, građevinare i poduzetnike u odabiru lokacija i provedbi projekta očekuje se i aktivno sudjelovanje građana.

Idejno  rješenje projekta, uz zamjenicu gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Sandru Švaljek prezentirali su predsjednik Društva arhitekata Zagreb Teo Budanko, autor projekta Akupunktura grada Rene Lisac te predstojnik Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Krunoslav Šmit kao glavni sudionici provedbe.


foto: zagreb.hr

Radi se o kvalitetnom, suvremenom i europskom projektu koji se provodi u okviru pripreme i uređenja grada za Europske sportske igre 2016. Planirane intervencije nisu velike, one su malog do srednjeg obuhvata čiji su budžeti između 10 i 20 milijuna kuna, rekla je zamjenica Švaljek. Naglasila je da je novost ovog projekta participativni pristup u odabiru zahvata što znači da će se za svaki zahvat pitati građani, ustanove, stručne organizacije i Grad Zagreb što žele na tim lokacijama. Takvim participativnim pristupom građanima će se omogućiti da od javnih površina stvore ambijent drugog doma.

Projekt će pokrenuti suradnju Grada, građana, institucija, programa te potaknuti razgovor, razmjenu, unaprijediti procese i otvoriti poslove, na inovativan način revitalizirati postojeća gradske punktove. Grad Zagreb i njegovi građani realizacijom projekta dobit će suvremene urbane prostore koje prepoznajemo i volimo u svim europskim i svjetskim metropolama, rekao je predsjednik Društva arhitekata Teo Budanko. Također je dodao kako će u sljedeća dva mjeseca završiti urbanističku studiju, a u iduća tri mjeseca bit će odabrane lokacije kao i konkretni planovi za iste. Zagreb za mene je najveći projekt kojeg će Društvo arhitekata Zagreba provoditi u recentnijoj povijesti, a vrijednost provedbe cjelokupnog projekta iznosi 5,4 milijuna kuna.


foto: zagreb.hr

U sklopu 17 natječaja, dva će biti pilot projekti koji će prethoditi provedbi ostalih 15.
Prvi pilot natječaj će prema riječima Renea Lisca iz DAZ-a i Akupunkture grada biti na Savici u Ulici Ljerke Šram, na parkiralištu uz tržnicu. Na prošlogodišnjim radionicama održanim u okviru projekta Akupunktura grada, stanovnici Trnja su prepoznali da im nedostaje centralni prostor gdje se mogu nalaziti i družiti i zaključili da bi se dio tog parkirališta mogao pretvoriti u mali kvartovski trg.

Drugi pilot natječaj realizirati će se u sklopu programa Think Space, putem kojeg će se uključiti i međunarodna arhitektonska zajednica. Dok je Trnje-Savica nešto vrlo jasno i pragmatično, posebno izdanje Think Space programa će na konceptualno-umjetničkom nivou propitivati rješenja koja bi mogla doprinijeti kvaliteti javnih prostora u gradu. Očekujemo od međunarodne arhitektonske zajednice da nas iznenadi nekom intervencijom u Zagrebu, a hoće li se ona moći provesti ili neće, to ovisi o tome što će sve biti predloženo, zaključio je Lisac.

Pratite vijesti vezane uz "Zagreb za mene" i dalje na DAZ webu i facebooku.


    

   


Medijski partneri:

    

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: